RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

16. obljetnica raspuštanja logora za Hrvate u Mostaru i Bugojnu

Napisano 19.03.2010. 18:56

U povodu 16. godišnjice raspuštanja ratnih logora za Hrvate u Mostaru i Bugojnu, danas su članovi Udruge logoraša Domovinskog rata u BiH položili vijence i zapalili svijeće ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Mostaru.

 Danas se prisjećamo svih strahota i užasa ratnih logora na području Bugojna i Mostara", kazao je izjavi za novinare predsjednik spomenute udruge Mirko Zelenika, navodeći podatak da su u logorima Armije BiH u Mostaru bila zatočena 672 Hrvata, od kojih je ubijeno njih 77, dok je kroz logore na području Bugojna prošlo tri tisuće Hrvata, od čega je njih 92 ubijeno.

Zelenika je podsjetio da se još ništa ne zna o 21 zatočenom Hrvatu iz logora Stadion u Bugojnu te je istaknuo da su ogorčeni što i dalje nalogodavci za otvaranje logora šeću slobodno. Iako su u posljednje vrijeme pokrenuti prvi sudski procesi u kojima se spominju logori za Hrvate na području Bugojna to nije dovoljno, upozorio je Zelenika, ustvrdivši da je za logore i stradanja Hrvata kriv tadašnji politički i vojni vrh Republike BiH.

On je pozvao domaće institucije da napokon povedu istragu oko toga tko je stvarno davao naredbe ljudima na terenu za organiziranje logora. Predsjednik Udruge logoraša Domovinskog rata u BiH potvrdio je kako hrvatski logoraši trenutačno aktivno rade na prikupljanju dokumentacije za podizanje tužbe protiv države BiH zbog nebrige prema logorašima. Tužbe bi se možda i izbjegle da su vlasti u našoj zemlji donijele zakon o pravima žrtava torture, na kojem su radili logoraši iz reda sva tri naroda u BiH.

Budući da spomenuti zakon koji je trebao biti krovni za sve žrtve logora u BiH nikada nije ugledao svjetlo dana, logoraši su uzeli stvar u svoje ruke, pojasnio je Zelenika.

Inače, današnje obilježavanje 16. godišnjice raspuštanja ratnih logora za Hrvate u Mostaru i Bugojnu nastavit će se cjelodnevnim druženjem logoraša. Istodobno logoraši s područja Bugojna također će se prisjetiti dana kada su vrata logora konačno zatvorena i kada su oni koji su preživjeli torturu krenuli svojim kućama.

ABCportal.info/F (FOTO Ivan ROZIĆ)


Nema komentara

Anketa

Ustavi