RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

21. obljetnica bitke za Zavrtaljku

Napisano 30.01.2015. 10:08
Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednicom srednjobosanskog Županijskog odbora (ŽO) HDZ BiH Lidijom Bradarom

Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednicom srednjobosanskog Županijskog odbora (ŽO) HDZ BiH Lidijom Bradarom, odalo je danas počast hrvatskim braniteljima stradalima u bitci za Zavrtaljku prije 21. godinu.

Izaslanstvo HDZ-a BiH najprije je položilo vijenac pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Brestovskom, a potom su nazočili misi zadušnici u župnoj crkvi u Brestovskom koju je predvodio fra Damir Pavić.

Zavrtaljku je pohodilo i izaslanstvo HDZ-a BiH na čelu s Mladenom Mišurićem Ramljakom, načelnikom Kiseljaka te Dejanom Štekićem, predsjednikom OO Mladeži HDZ BiH Kiseljak.

Uz dužnosnike HDZ-a BiH, dužnu počast hrvatskim braniteljima stradalima u bitci za Zavrtaljku odali su predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Kiseljak i Srednjobosanske županije te učenici Osnovne škole Brestovsko zajedno s ravnateljicom Anom Laštro.

 

 

Bitka za Zavrtaljku, koja se dogodila 29. siječnja 1994. godine, jedna je od najvažnijih za opstanak Hrvata u Lepeničkoj dolini, ali i Srednjobosanskoj županiji.

Zauzimanjem Zavrtaljke, najviše kote na planini Zahor, Armija BiH bi presjekla enklavu Središnja Bosna na dvije, Lepeničku i Lašvansku te tako dodatno oslabila ionako težak položaj Hrvata na tom području u Domovinskom ratu.

Bitka za Zavrtaljku posljednja je značajna bitka Domovinskog rata u središnjoj Bosni prije potpisivanja Washingtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio ratne sukobe u BiH. Zbog nepristupačnosti kote Zavrtaljka, smatra se jednom od najbrilijatnijih bitaka HVO-a u središnjoj Bosni ali i BiH, navodi se u priopćenju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi