RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

7.000 službenika tužilo Federaciju BiH za iznos od 1,5 milijardi KM

Napisano 25.05.2016. 14:55

Izjava federalnog premijera Fadila Novalića o tome da najveći društveni problem za FBiH predstavlja ukupan tužbeni iznos za djelatnike u javnom sektoru koji su masovno tužili državu, očito nije bila bez pokrića. Prema istraživanju "Dnevnog avaza" na osnovu trenutno dostupnih podataka, tužbeni iznos protiv FBiH, a koji su presudili sudovi, trenutno iznosi nevjerojatnih 1,5 milijardi maraka!

Ovaj iznos mora se platiti iz federalnog proračuna, odnosno novcem poreznih obveznika, što Vladi stvara glavobolje. Zbog toga su angažirani vrhunski pravnici koji će dati prijedlog kako izaći iz ove situacije.

Naime, prema dostupnim podacima, oko 96 posto od 7.230 zaposlenih u organima državne službe i institucijama čiji je osnivač FBiH tužilo je državu. To znači da je FBiH tužilo oko 7.000 zaposlenih u javnom sektoru!

Da ovaj iznos nije konačan, govori podatak prema kojem Vlada do kraja godine očekuje dodatnih 170 milijuna KM utuženog iznosa na različitim razinama. U posljednjih pet godina Vlada je bila primorana iz proračuna isplatiti oko 60 milijuna KM. No, daljnja isplata u ovakvoj situaciji će teško biti moguća.

- Strani kreditori veoma su zabrinuti zbog ove činjenice. Oni na ovo gledaju kao na ogromni problem, jer se dovodi u pitanje likvidnost države te njena kreditna sposobnost u cjelini. Oni traže aktivno rješenje ovog problema te nude pomoć da precizno bude utvrđeno činjenično stanje - rekao je izvor Avaza uključen u ove procese.

On ističe da Vlada ide u pravcu da se kompletan tužbeni iznos pretvori u javni dug koji će biti isplaćivan u narednih 10 do 15 godina u vidu obveznica ili nekim drugim načinima.

Ovakav potez, koji treba biti potkrijepljen zakonskim aktima, ističe Avazov sugovornik, trebao bi dodatno demotivirati buduće potencijalne tužitelje države.

- Val masovnih tužbi radnika u javnom sektoru krenuo je od 2009. godine, kada se vidjela sva slabost države u pregovorima o kolektivnim i granskim ugovorima. Ovi ugovori toliko su loše ispregovarani, da su ostavili širok prostor zaposlenima u javnom sektoru da tuže za sve i svašta. To se na kraju i ostvarilo, a tužbe su iz godine u godinu nezaustavljivo rasle - kazao je Avazov izvor.

Prema podacima kojima Avaz raspolaže , najviše tužbi dolazi od radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju. Od ukupnog broja, više od 70 posto tužbi dolazi iz ovog sektora. Na drugom mjestu je policija, na koju se odnosi više od 20 posto tužbi, a ostatak čine drugi državni službenici te radnici u javnom sektoru.

- Nevjerojatna je činjenice da postoje tužbe koje su protiv države pokrenute u iznosu od svega tri KM!. To najbolje govori o namjeri da se pod svaku cijenu tuži država. Da se ovdje zaista radi o sistematskom nanošenju štete državi, govori činjenica da su sudovi presuđivali u korist tužitelja uglavnom zbog toga što se osobe zadužene da u postupcima brane tužene institucije uopće nisu pojavljivale na ročištima. Ustanovljeno je da je to bilo slučaj u oko 75 posto predmeta - ističe sugovornik Avaza blizak Vladi. 

Prema raspoloživim podacima, 140.000 KM je najveći tužbeni iznos. Vlada je do sada bila primorana u nekoliko slučajeva isplatiti iznose u visini od oko 80.000 KM, a prosječno isplaćeni iznosi bili su u visini od 30.000 KM.

Kada je riječ o postotcima zaposlenika u pojedinim institucijama FBiH koji su tužili državu, najviše ih je u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. Ustanovljeno je, naime, da je čak 98 posto uposlenika FUZIP-a po raznim osnovama tužilo državu. Čak 97 posto zaposlenika Ministarstva financija FBiH također je tužilo državu. Također, među tužiteljima se pojavljuju i suci općinskih, županijskih te Vrhovnog suda FBiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi