RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Afera Gibraltar: Potvrđena optužnica protiv Prlića, Bakule i Kulenovića

Napisano 22.05.2015. 08:33

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Stipe Prlića, Zorana Bakule i Nevena Kulenovića, osumnijčenih u aferi Gibraltar. Optužnica je podignuta na temelju dokaza prikupljenih tijekom višemjesečne istrage provedene u suradnji s Državnim tužiteljstvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, SIPA-om, UNO BiH i Financijskom policijom FBiH.

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist, javlja Avaz.

U optužnici se navodi da su, optuženi Stipe Prlić i Zoran Bakula kao članovi uprave JP HT .d.o.o Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili pravnoj osobi SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM, pravnoj osobi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300,00 KM, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM, a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM koja im je isplaćena na njihove račune u Republici Austriji s računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

Podsjećamo, u akciji "Gibraltar" koju su pripadnici SIPA-e proveli 22.10.2014. godine uhapšeno je devet osoba i to: Neven Kulenović, Belma Kulenović i Sanjin Kulenović iz marketinške agencije S.V.R.S.A, Stipe Prlić i Zoran Bakula visoki dužnosnici HT Eroneta, Lajla Torlak, zamjenica direktora Pinka BH, Darko Aleksić direktor Mreže plus, Ejub Kučuk direktor agencije MITA, Ejub i Senada Zaimović vlasnika "Fabrike".

Njima se na teret stavljalo krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima financijski kriminal, korupcija, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, zloupotreba položaja, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi