RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Aktualna kulturna dešavanja u Lašvanskoj dolini

Napisano 21.05.2010. 12:22

Aktualna kulturna dešavanja u Lašvanskoj dolini

Novi Travnik
Gidina 'Žena od iskONA' u drvu, kamenu, metalu i poliesteru

Izložba kipova i skulptura Marka Gide (1967.) iz Travnika, koja nosi naziv "Žena od iskONA", u srijedu je otvorena u Galeriji Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline u Novom Tavniku. Izloženo je 19 ženskih aktova izrađenih u drvu, kamenu, metalu i poliesteru.
"Iskonske forme venera nastavljaju svoj život u njegovoj snažnoj Planinki i ženama lo-kalne osobnosti iz šireg Gidina zavičaja, čijuu figuralnost autor naglašava u konturama njihovih snažnih oblina iz kojih se rađa život", kazala je, između ostalog, Snježana Mutapčić, povjesničarka umjetnosti iz Sarajeva. Simbolično, izložbu je otvorio predstavnik sponzora - Hypo Group Alpe Adria Dragan Radoš obećavši da će ova ugledna banka ove godine sponzorirati sve likovne izložbe na području središnje Bosne. Velikom broju okupljenih ljubitelja likovne umjetnosti pristiglih iz svih mjesta Lašvanske doline kratko se obratio i autor Marko Gido. Ovaj vrijedni umjetnik do sada je sudjelovao na više skupnih i humanitarnih izložbi u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, a izložba u Novom Travniku je njegova 13. samostalna.

Novi Travnik
Teku pripreme za festival dječje glazbe "Dok teče Lašva" 2010.
Šesti međunarodni festival dječje glazbe "Dok teče Lašva" 2010. održati će se u Novom Travniku, 18. lipnja, a u organizaciji istoimene novotravničke Udruge. Festival je jedna od rijetkih kulturnih manifestacija ove regije i šire, s ciljem unaprjeđenja i razvitka glazbenog stvaralaštva u oblicima dječje i popularne pjesme.
"Dok teče Lašva" ugostiti će sudionike iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Srbije, Albanije, Rumunjske i BiH.

Nova Bila
Šesti "HKC Fest"

U nedjelju,23. svibnja, održava se VI HKC-FEST ( festival popularne pjesme ) na vanjskoj pozornici Hrvatskog kulturnog centra "Nova Bila."
Natjecatelji festivala su:

Ana Budimir iz Nove Bile
Ružica Pendeš iz Travnika
Dejan Biljaka iz Nove Bile
Ema Pipunić iz Jajca
Dario Krišto iz Busovače
Marija Martinović iz Novog Travnika
Ana Pranjković iz Viteza
Monika Legenović iz Novog Travnika
Draško Vidović iz Glamoča
Martina Šamija iz Viteza
Lorena Grubešić iz Novog Travnika
Blanka Perić iz Nove Bile
Iva Augustinović iz Žepča
Ivan Križanac iz Viteza
Anes Tabaković iz Travnika
Marija Bilić iz Žepča

Vitez
Kiparska kolonija

U organizaciji poduzeća MHE VITEZ-1 d.o.o., u Vitezu održava se manifestacija kojoj do sada niste imali priliku nazočiti u ovom regiji.
Riječ je o „KIPARSKOJ KOLONIJI“, na kojoj će kipari iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u drvetu izrađivati statue na temu „MITOLOGIJA JUŽNIH SLAVENA“. Iz MHE VITEZ-1 koriste priliku pozvati sve zainteresirane u obilazak „KIPARSKE KOLONIJE“, u razdoblju od 18.5. – 26.5.2010.godine, koja će biti održana kod mini hidroelektrane u Vitezu. Info telefoni: 030/712-739, 030/714-600 !

Busovača
JU Gradska knjižnica: Posjeta članova Fondacije za bibliotečku djelatnost Sarajevo

U cilju podsticanja i razvoja bibliotečke djelatnosti, razvoja biblioteka te osiguranja uvjeta za jačanje knjižnog fonda u bibliotekama putem otkupa knjiga od izdavača na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prije tri godine,osnovala je Fondaciju za bibliotečku djelatnost. Članovi ove Fondacije na čelu sa Hadžemom Hajdarevićem, predsjednikom Upravnog odbora, posjetili su ovoga četvrtka, 20. svibnja JU Gradska knjižnica u Busovači. Ovo je samo niz godišnjih aktivnosti, kako bi se na terenu sagledala situacija i stekao bolji dojam o uvjetima rada knjižnica.sredstva, stoga je sve ovo za pohvalu“, rekao je Hadžem Hajdarević nakon obilaska prostorija busovačke knjižnice.
Članove fondacije ugostila je ravnateljica JU Gradska knjižnica Busovača, gđa Ankica Mravak.


Nema komentara

Anketa

Ustavi