RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ali, Frazier i Foreman otvaraju spomenik Juri Čuvalu u Ljubuškom!

Napisano 18.05.2010. 11:13
Chuvalo vs Frazier

Možda zvuči nevjerojatno, ali najveće živuće legende svjetskog boksa Muhammad Ali, Joe Fraizer i George Foreman, ljudi koji su ispisali najslavnije stranice povijesti toga sporta, iduće godine doći će u Bosnu i Hercegovinu, ekskluzivno doznaje Dnevni list.

Glavni razlog njihova dolaska u našu zemlju i Hrvatsku jest otvaranje spomenika Juri Čuvalu (George Chuvalo), slavnom kanadskom Hrvatu koji potječe iz Hercegovine. Spomenik u prirodnoj veličini bit će postavljen u Čuvalovom rodnom kraju, u Ljubuškom, a čast našem boksaču, koji je poznat i po tome da nikada u karijeri nije 'pao' u ringu, odat će upravo Ali, Frazier i Foreman. Dakako, događaju će prisustvovati i Čuvalo, koji bi iduće godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj trebao provesti dva mjeseca obilazeći gradove i održavajući predavanja o borbi protiv droge. Zanimljivo, njih četvorica nikada zajedno nisu bili nazočni jednom događaju, pa će Ljubuški biti poprište jednog povijesnog trenutka. Također, planirano je da se Muhammadu Aliju priredi veliki doček u Sarajevu.

Borba protiv droge

Čuvalo je nakon slavne boksačke karijere doživio veliku obiteljsku tragediju, koja ga je takoreći natjerala da započne borbu s jedinim od najvećih poroka današnjice. Naime, droga je Čuvalu uzela tri sina, a supruga mu je pogođena tragedijom izvršila samoubojstvo.

- Nikada nisam ni pomislio da će moji sinovi postati ovisnici. Nakon što sam završio karijeru, sve je izgledalo kako se samo poželjeti može. Sa ženom Lynn dobio sam petero djece, četiri sina i kćerku, imali smo veliku i složnu obitelj. Trajalo je to do sredine osamdesetih, a onda je počelo, govorio je Čuvalo prilikom prošlogodišnjeg posjeta Hercegovini u koju je 2009. došao prvi puta nakon 39 godina.

Njegov najmlađi sin Jesse nakon samo devet mjeseci borbe s heroinom stavio je jednog dana 1985. pištolj u usta i povukao okidač. Imao je 20 godina. U isto vrijeme, njegova dva brata George Lee i Steven već su bili duboko u paklu droge. Čuvalo je osjećao da je samo pitanje vremena kada će dogoditi nova tragedija.

- Njih dvojica su više vremena provodili u zatvoru nego na slobodi, jer nisu birali načina da dođu do droge. Dogodilo se da se Steven 15 puta predozirao u razdoblju od samo dva mjeseca. Pakao nije prestajao. Osam godina nakon Jessejeva samoubojstva George Lee je ubrizgao smrtonosnu dozu. Nađen je posljednjeg dana u listopadu  1993. u hotelskoj sobi. Dva dana nakon njegovog pokopa majčino srce više nije moglo izdržati. Lynn je popila bocu tableta i pridružila se sinovima. Našli su je kako leži na lijevom krevetu, prepričavao je osobnu tragediju Čuvalo.

Nedugo zatim ostao je i bez sina Stevena… Sestra Vanessa pronašla ga je 1997. u svom stanu kako sjedi naslonjen na stol. Iz jedne ruke je virila igla, dok je u drugoj još uvijek držao nezapaljenu cigaretu. George Chuvalo danas živi da bi se borio protiv droge, a svoja će iskustva iduće godine podijeliti s mladima diljem BiH i Hrvatske.

Ponos Kanade i Hercegovine

Ljubušaci doista imaju puno razloga biti ponosni na svoga “Kanađanina” kojemu će s razlogom podići spomenik. U karijeri je podijelio knock outa više nego što su Rocky Marciano, Joe Frazier i Mike Tyson odradili mečeva, a boksao je s takvim veličinama kao što su Muhammad Ali, Georg Forman, Floyd Patterson, Ernie Terrell, Joe Frazier, Jerry Quarry i brojni drugi. U doba kada je boks doživljavao svoje vrhunce zadivio je svijet svojim boksačkim umijećem i borbenošću po kojoj je bio itekako prepoznatljiv. Bio je prvi Hrvat koji je mnogim našim boksačima otvorio put u svijet profesionalnog boksa. I dan danas prepričavaju se njegove borbe s Muhammadom Alijem.

U profesionalnoj karijeri koja je trajala 21 godinu Jure se dva puta borio za titulu svjetskog prvaka u superteškoj kategoriji, a boksom se prestao baviti 1979. Jedanaest godina poslije uvršten je u kanadsku “Kuću slavnih”, a 1998. zbog humanitarnog rada i borbe protiv droge dobio je “Orden Kanade”, najveće priznanje te zemlje. Zvijezda s njegovim imenom postavljena je na “Šetalištu slavnih” 2005.

Impresivan je podatak da je zabilježio 73 pobjede od čega 64 knock outom, a još impresivniji je podatak da je jedini profesionalni boksač koji nikada u karijeri nije pao u ringu. Čuvalo se devet puta borio u slavnom Madison Square Gardenu, njujorškoj Areni u kojoj su odrađeni neki od najvećih mečeva u povijesti.

U meni kuca hercegovačko srce

Jure Čuvalo je prošle godine imao vrlo emotivan doček u Ljubuškom. U svom rodnom kraju (Proboj) dočekan je kao istinska ljudska veličina.

- U meni kuca hercegovačko srce. Prvi put nakon 39 godina došao sam u rodni kraj svojih roditelja i stvarno sam dirnut dočekom. Prelijepo je vidjeti rodbinu i teško mi je zadržati emocije, govorio je Čuvalo.

Nokautirao četvoricu za jednu noć

Čuvalo je imao bombastičan ulazak u profesionalni boks. Godine 1956. je debitirao u među borcima golima do pojasa i u jednoj večeri imao četiri borbe. Sve četiri dobio je nokautom zaradivši 500 dolara.

– To je bila moja prva profesionalna noć, nokautirao sam svu četvoricu, padali su, bing, bing, bing, bing, slikovit je Čuvalov opis pokera nokauta.

Inspiracija za Rockyja

Malo je poznato da je Čuvalo jedini borac kojeg Muhammad Ali nije uspio “slomiti”, a boksali su 27 rundi u dvije borbe! Prvi put borili su se u Torontu 1966., a Ali je poslije 15 rundi bespoštedne borbe pobijedio na bodove. Druga borba dogodila se šest godina poslije u New Yorku (Madison Square Garden) kada je nakon 12 rundi ponovno Ali izašao kao pobjednik, i opet na bodove. Nakon njihovog prvog dvoboja, '66. u Torontu, ostalo je zabilježeno da je pobjednik poslije žestoke borbe završio u bolnici mokreći krv, a poraženi je otišao sa ženom na ples! Uz borbu Čuvala i Alija vezana je i još jedna zanimljivost. Naime, njihov drugi meč, '72. u New Yorku navodno je poslužio kao inspiracija Sylvesteru Stalloneu da snimi legendarni film “Rocky”.

Zasluge Saveza tajlandskog boksa BiH

U Hrvatsku i BiH Jure je došao na poziv Saveza tajlandskog boksa, Muay Thai BiH, čiji je bio počasni gost na Međunarodnom kupu tajlandskog boksa Ludvig Lutko Pavlović u Ljubuškom. Upravo je Savez tajlandskog boksa i najzaslužniji za povezivanje Čuvala s rodnim krajem, kao i začetnik ideje o podizanju spomenika tome velikanu hercegovačkog kraja. Kanada mu je davno odala počast, zašto ne bi i Hercegovina.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi