RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Apel kreševske šestorke vlastima Republike Hrvatske

Napisano 31.01.2010. 06:54

Potpisnici Kreševske Deklaracije

MOSTAR – Sa sastanka kreševske šestorke, koji će biti održan u ponedjeljak u Mostaru u organizaciji HKDU-a, bit će poslan apel kreševske šestorke vlastima Republike Hrvatske za pomoć Hrvatima u BiH.

U dokumentu koji je HKDU već pripremio, bit će riječi o situaciji i položaju Hrvata u BiH, rekao nam je predsjednik HKDU-a Ivan Musa, dodajući da je dokument podložan promjenama te da će se konačan tekst usuglasiti na sastanku. Ovaj apel iniciran je nedavnim izmjenama Zakona o prebivalištu te nepovoljnim statusom Hrvata u BiH, a bit će poslan novom predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, premijerki Jadranki Kosor i predsjedniku Sabora Luki Bebiću.

Teška situacija

Zbog složene situacije, ali i činjenice da su ovi dani posljednja šansa za pregovore pred opće izbore, sastanku su se odazvali svi predsjednici stranaka potpisnica Kreševske deklaracije. Stoga će ovaj sastanak, ali i apel koji će biti poslan Hrvatskoj, imati veću težinu od dosadašnjih razgovora.  Iako je u Kiseljaku dogovoreno da će se razgovarati o aktualiziranju nastavka rada kreševske šestorke, do jučer su se pojavili i prijedlozi nekih stranaka kao dodatne točke dnevnog reda. Primjerice, HSS-NHI je zahtijevao da se u dnevni red sastanka uvrsti rasprava o hrvatskim medijima i problematika HTV-a Mostar, Radija Herceg Bosne i Radija Bobovac. S druge strane, Narodna stranka Radom za boljitak je zatražila raspravu o izboru člana Predsjedništva BiH

Kandidat za Predsjedništvo

Jedini Hrvat koji je do sada istaknuo kandidaturu za Predsjedništvo je potpredsjednik NS-a Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović, koji je do sada više puta pozvao ostale stranke da odustanu od isticanja svojih kandidata i da ga podupru. O ovome pitanju spremni su razgovarati i ostali čelnici, jer je većina stava da se mora iznaći rješenje oko zajedničkog kandidata kako se Hrvatima opet ne bi ponovio “Komšić”. Čuli su se već i prijedlozi kakao bi možda bilo najbolje istaknuti zajedničkog nestranačkog kandidata. Na dnevnom redu najvjerojatnije će se naći i  inicijativa HSP-a (Đapić - dr. Jurišić) o “Daytonu 2”.

Vanja Bjelica i Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi