RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Banja Luka: Čordaš i Kramarić o problemima stambenog zbrinjavanja Hrvata u RS

Napisano 11.02.2016. 21:33

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš i savjetnica ministra Marija Rapo posjetili su danas Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci gdje su s generalnim konzulom Zlatkom Kramarićem razgovarali o povratku Hrvata na područje Republike Srpske.

Ministar Čordaš je upoznao konzula Kramarića o projektima koje je Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske realiziralo u protekloj godini, te je dodao da je zahvaljujući ovim sredstvima pružena pomoć hrvatskim povratnicima u 22 općine Republike Srpske. On je dodao da su ovo ujedno i jedina sredstva koja su uložena u obnovu imovine Hrvata u Republici Srpskoj.

Čordaš je istaknuo da od međunarodnih donatora jedino Vlada Republike Hrvatske pruža potporu povratku Hrvata na područje Republike Srpske, te je protekle godine putem Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske osigurala sredstva za projekte Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci i obnovu Doma Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Derventi.

Ovom prigodom, Čordaš i Rapo su zahvalili na sredstvima koje Vlada Republike Hrvatske izdvaja, te izrazili očekivanje da će u ovoj godini biti osigurana dodatna sredstva za ove, ali i druge institucije koje sudjeluju u Javnom pozivu Državnog ureda, kao i da će pomoć Vlade Republike Hrvatske biti značajnija u narednom razdoblju.

Ministar je ovom prigodom ukazao i na probleme koji prate implementaciju Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, koji je trebao biti najznačajniji projekt u posljednje tri godine, ali je u startu došlo do poteškoća s procesom provjere imovine potencijalnih korisnika u Republici Hrvatskoj, koji se odvija veoma sporo. On je konzula zamolio da svojim utjecajem pomogne da se ovo prevlada jer je to prvi uvjet da bi ljudi mogli dobiti trajna stambena rješenja kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja.

Na sastanku je bilo riječi i o projektima o kojima je razgovarano tijekom službene posjete predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Republici Srpskoj – Bosni i Hercegovini – izgradnji mosta u Komušini i ceste u Volarima, na kojima bi trebalo zajedno raditi, prenosi HMS.

Konzul Kramarić izrazio je spremnost za nastavak dosadašnje uspješne suradnje Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Banjoj Luci i Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi