RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bariša Čolak: Vjerujemo u oslobađajuću presudu hrvatskoj šestorci, udruženog zločinačkog pothvata nije bilo!

Napisano 17.11.2017. 23:28

Čolak je u uvodu pozdravio sve nazočne, od grudskog općinskog vodstva preko branitelja pa sve do svećenika - franjevaca koji su bili nazočni na svečanoj sjednici.

- Grudskom rukovodstvu želim čestitati na ovome što ste postigli posljednjih nekoliko godina i jednako tako želim da sve ovo što ste zacrtali u vašim programima uspješno realizirate. Čuli smo od načelnika što je sve u ovoj godini napravljeno u infrastrukturi, gospodarstvu, sportu, kulturi... ali dopustite mi da ja ovom prigodom čestitam gospodarstvenicima općine Grude. Njih treba na poseban način izdvojiti jer su Grude po tome postale prepoznatljive. Grude su po tome praktički europski brend. Gospodarstvo je nešto što će doprinijeti opstanku ne samo ovdje u Grudama nego i na širim područjima - kazao je Čolak.

Progovorio je i o političkoj situaciji u BiH. - Unatoč silnim problemima koje imamo u BiH, smatram da ipak sad brojimo dane i mjesece, a ne godine, kada ćemo konačno postati kandidat za EU, kad ćemo dobiti kandidatski status. Jednako tako i aktiviranje Akcijskog plana za NATO je nešto što puno znači jer će sigurno donijeti nove mogućnosti. Ali ne možemo govoriti o političkoj situaciji koja je dobra. Ona je poprilično loša. Mi očekujemo što skoriji dolazak do izmjene izbornog zakona i zakonodavstva. Izbori su naredne godine. Naprosto ne smijemo ih dočekati bez promjene tog izbornog zakona. Nažalost, nemamo još uvijek ozbiljne pokazatelje od strane, prije svega, bošnjačkih stranaka, bez obzira pripadale one narodnjačkoj ili lijevoj tzv. građanskoj opciji za opciju promjene izbornog zakona jer po svemu onome što izjavljuju pa i prema onome što dostavljaju žele, nažalost, zadržati dominaciju, žele i dalje birati hrvatske političke predstavnike na što mi ne možemo i nećemo pristati - istaknuo je Čolak. Iskazao je nadu da će ipak doći do promjene izbornog zakona kako bi BiH mogla krenuti dalje. Dio vremena je posvetio i hrvatskim dužnosnicima u Haagu, donosi portal Grude.com.

 - Ono što ovih dana očekujemo, i to ću ovom prigodom spomenuti, je presuda Haškog tribunala vezano za našu šestorku koja se nalazi u Haagu. Mi smo uvjereni da će ta presuda biti bitno drukčija u odnosu na prvostupanjsku. Naravno da mi očekujemo oslobađajuću presudu jer nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata niti smo mi sudjelovali u takvom nečemu. Uostalom, Haag nije utemeljen da bi sudio narodima i državama, Haag je utemeljen da bi sudio pojedincima koji su počinili određena kaznena djela. Mi ne kažemo da nije bilo kaznenih djela u ratu i na strani gdje je bio HVO, ali ih je bilo na drugoj strani znatno, znatno više. Naravno, za te zločine treba odgovarati, ali ne na način kako je to bilo u prvostupanjskoj haškoj odluci - rezolutan je Čolak.

Prisjetio se u svome govoru i svih stradalih i umrlih hrvatskih branitelja.

- Sjetimo se Vukovara i Škabrnje, ali i svih mjesta gdje su Hrvati dali svoje živote, gdje su naši najmiliji dali živote. I naših najmilijih, naših branitelja, svaki puta se moramo spomenuti, odati im pijetet. Na nama je zadaća da dadnemo svoj ogroman doprinos kako bismo BiH konačno doveli u rang barem pristojno uljuđenih država, kako je to u ostalom dijelu Europe. Mi kao narod imamo pravo na BiH jer BiH je i država hrvatskog naroda. U tome smislu nastaviti ćemo dalje djelovati - završio je voditelj izaslanstva HNS-a i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak.


Nema komentara

Anketa

Ustavi