RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bevanda: Ako ne prihvatimo izmjene SSP-a, sljedeća godina će biti "mrtva" što se tiče europskih ambicija

Napisano 25.06.2016. 14:57

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda ocijenio je kako BiH riskira da bude potpuno na margini zbivanja ako ne prilagodi SSP i ne prihvati Mehanizam koordinacije jer se pozornost EU, nakon odluke Velike Britanije o izlasku, dramatično usmjerila prema novom kriznom području, piše Večernji list BiH.

 

Pozornost EU nije na BiH

“Ovo su dani kada treba donositi važne odluke. Sada je apsolutno pozornost cijele Europe usmjerena prema zbivanjima u Britaniji. Mi možemo biti predmet nekog sitnog tehničkog interesa. Zasigurno će Europa sada pozornost usmjeriti na jačanje vlastite kohezije. Nije kriza stala na Britaniji, slične tendencije su u Francuskoj i Nizozemskoj i vrijeme koje dolazi neće biti naklonjeno BiH. Sada je pravi trenutak reći - jesmo li za Europu ili nismo. Jesmo li spremni donositi odluke koje su europski standardi”, istaknuo je Bevanda za “Večernji list”. Pri tome je objasnio kako se napredak prema EU jedino događao za vrijeme mandata Dragana Čovića na čelu Predsjedništva BiH te da preostali uvjeti za BiH uključuju već usuglašene dokumente. “Možemo prihvatiti izmjene SSP-a i ekspresno prihvatiti Mehanizam koordinacije. Ako to ne napravimo, sljedeća godina će zasigurno biti ‘mrtva’ što se tiče europskih ambicija. Siguran sam kako nas se više neće čekati i udovoljavati nam kada se događaju dramatični trenuci za samu Uniju. Ako ne budemo odlučni i brzi, mislim da ćemo biti na marginama svih procesa”, ocijenio je ministar financija i riznice BiH. Prema njegovim riječima, nema ništa prijeporno glede SSP-a s obzirom na to da je i predstavnik njegova ministarstva sudjelovao u pregovorima s EU. “Pregovarački tim, s obzirom na to da je i član mog ureda u njemu, napravio je odličan posao. Mislim da treba cijeniti ono što je postignuto tim sporazumom. Dobili smo povećanje određenih kvota nekih proizvoda. S druge strane, prva smo zemlja na putu prema Europi gdje je Unija pristala na postupnu prilagodbu. S druge strane, ipak se nadam da će ovaj posao biti pozitivno okončan”, rekao je Bevanda. On smatra da se sada manipulira poljoprivrednicima.

 

Žrtve manipulacija

“Mislim kako poljoprivrednici postaju žrtve manipulacija. Sasvim je normalno da u svim proračunima osiguramo potrebna sredstva za poljoprivredu. To nam nitko ne ometa. S druge strane, gubimo jako puno novca iz europskih fondova koji su zaustavljeni zbog blokade Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Sve to nosi ogromne prednosti, a o tome u javnosti nemamo puno informacija”, istaknuo je on. Prema njegovim riječima, riječ je o novcu koji BiH stoji na raspolaganju, a koji do sada uopće nije iskorišten na odgovarajući način. “Sredstva pretpristupnih fondova su nam otvorena ako ispunimo uvjete. No mi to ne želimo”, objasnio je ministar Bevanda.


Nema komentara

Anketa

Ustavi