RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bevanda: Konferencija u Berlinu jako uspjela

Napisano 29.08.2014. 09:11
Vjekoslav Bevanda - Angela Merkel

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda cijeni da je konferencija održana u četvrtak u Berlinu “jako uspjela”.

“Ustvari, sve se kretalo u granicama kako smo i očekivali, onoliko koliko smo se dobro pripremili, dobro prezentirali stvari, mislim na premijere iz regije.

 

Jaka poruka njemačke kancelarke

Dobili smo jaku poruku njemačke kancelarke, jedno potkanuće za što veću regionalnu suradnju – definiranje projekata koji bi onda bili zbilja kapitalni i sasvim normalno sinergijski istakli traženje sredstava tamo gdje se projekti ocijene isplativim i realnim”, izjavio je Bevanda agenciji Fena.

On je također istaknuo da nije očekivao velike političke odluke na konferenciji, već, kako je rekao, iskren, otvoren razgovor i prezentaciju svega onoga što regija može ponuditi a istovremeno i problema s kojima se svi u regiji pojedinačno susreću.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, nakon konferencije šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o zapadnom Balkanu,  održane danas u Berlinu, u izjavi za agenciju Fena je između ostalog naveo interesiranje njemačkih partnera da ulažu u regiju.

Prema priopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu, Lagumdžija je posebno pozdravio namjeru Njemačke da od iduće godine, posredstvom njemačkih investitora, pokrene inicijativu “podizanja kupovne moći”.

 

Poticaj na ulaganje

To je namjera da se sustavno njemački investitori potiču na ulaganje i time podizanje cjelokupnog ekonomskog potencijala regije.

Lagumdžija je rezimirao više događaja i sesija kao sastavnica današnje konferencije na kojoj je on bio sudionik na posebnoj sesiji o temi “Nova regionalna paradigma”.

Ta je sesija održana uz učešće ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana – Slovenije, Hrvatske, europskog komesara za proširenje Štefana Fulea i domaćina sastanka i njemačkog ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera.

Konferenciju u Berlinu je ministar vanjskih poslova BiH okarakterizirao i kao jasan znak podrške procesu proširenja Europske unije, odnosno podrške europskim integracijama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana.

Fena/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi