RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bez konsenzusa oko ministra branitelja u Vladi HNŽ-a

Napisano 05.09.2015. 11:23

Tijekom ovoga tjedna u mostarskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak na kojem su nazočili predstavnici udruga proistekli iz Domovinskog rata s razine Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije. Njih je na sastanak pozvao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a Ljubo Bešlić, a tema razgovora je bila kandidatura za ministra branitelja u novoj Vladi HNŽ-a, piše Večernji list.

Naime, HDZ BiH je još prije izbora obećao kako ova stranka neće birati ministra branitelja, nego će to učiniti udruge proistekle iz Domovinskog rata, odnosno oni koji imaju najviše kontakta s ministrom i čiji resor postoji upravo zbog ove populacije. Do sada su u igri bila dva kandidata za ovu dužnost. Prvi je Marin Ćorić, dok je drugi aktualni ministar branitelja u HNŽ-u Oliver Soldo. Iako je sastanak bio zatvoren za javnost, "Večernji list" doznaje kako je rasprava pokazala podijeljenost braniteljske populacije po ovome pitanju.

- Nažalost, na kraju sastanka nismo mogli izreći zajednički stav braniteljskih udruga o ovome pitanju. Jedni podupiru Olivera Soldu, drugi, pak, ne odustaju od Ćorića. Imamo situaciju u kojoj svakako nismo željeli biti. Nadamo se kako će udruge u idućih nekoliko dana postići konsenzus o ovome pitanju - rekli su nam naši sugovornici koji su sudjelovali na sastanku. Podijeljenost braniteljske populacije o ovome pitanju traje već mjesecima. Za sada nitko ne želi reći kakav bi mogao biti zaključak. Sigurno je samo kako se dogovor mora brzo postići jer je HDZ BiH najavio kako će krenuti u formiranje Vlade u roku od tjedan dana. Čak i ako SDA ne osigura devet glasova za formiranje nove Vlade, krenut će se u proces njezina formiranja jer će HDZ BiH započeti razgovore sa svim strankama koje participiraju u radu Skupštine HNŽ-a. Trakavica oko uspostave Vlade HNŽ-a traje već skoro godinu dana i iz HDZ-a BiH su poručili kako su svi rokovi prekoračeni te se ne smije dopustiti ovakvo stanje u najvećoj županiji s hrvatskom većinom. - Nećemo dopustiti nova odugovlačenja. Ili će SDA u roku od nekoliko dana ispuniti preuzete obveze ili ćemo započeti razgovore sa svim strankama oko formiranja nove Vlade - poručili su iz HDZ-a BiH.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi