RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BiH među tri zemlje u Europi u kojima je najmanje slobode

Napisano 01.05.2016. 14:28

U izvješću koje je objavio list “Independent” ističe se kako su agresivnost autoritarnih režima i porast terorističkih napada u svijetu utjecali na pad globalne slobode u svijetu u 2014. godini.

Bosna i Hercegovina je dobila rejting 3,5, što je svrstava u kategoriju djelomično slobodnih zemalja. Politička prava dobila su ocjenu 4, a civilne slobode tek 3.

Na stanje opće slobode u svijetu utjecala je i vojna invazija Rusije na Krim, dolazak na vlast egipatskog predsjednika Abdel Fatah al-Sisija, ali isto tako i politika aktualnog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana prema medijima u svojoj zemlji. Sve to, uz još veću centralizaciju vlasti u Kini, dokaz je trenda pojačanog prezira prema demokratskim standardima, što je primjetno u svim regijama svijeta, navodi se u izvješću.

U istraživanju je analizirano stanje u ovim oblastima u 195 zemalja, od čega je u samo 89 ocijenjeno kako je stanje opće slobode jako dobro. U 55 zemalja ocijenjeno je kao djelomično dobro, a u 51 zemlji kao jako loše.

Najgore ocijenjene regije svijeta su Bliski istok, Sjeverna Afrika i Euroazija.

Prema ovom istraživanju, najmanje je slobode u Srednjoafričkoj Republici, Ekvatorijalnoj Gvineji, Eritreji, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Somaliji, Sudanu, Siriji, Turkmenistanu i Uzbekistanu.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi