RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Biskup Komarica: Ne mirimo se s destrukcijom i beznađem, tražimo ono što nam je zajedničko

Napisano 25.11.2015. 15:42

- Pokušali smo pokazati da se ne mirimo s destrukcijom i beznađem, već želimo biti dio konstruktivnog svijeta - rekao je danas biskup banjolučki Franjo Komarica u povodu 10. godišnjice Europske akademije Banjalučke biskupije.

Kao utemeljitelj ove crkvene institucije Komarica je rekao da su nastojali da, u skladu sa svojim mogućnostima, ispune postavljene zadatke, prvenstveno poticanje dijaloga.

- Željeli smo pokazati da je puno više onoga što nam je zajedničko, nego što nas razdvaja - istakao je Komarica, najavivši i nove projekte Europske akademije u narednom razdoblju.

Cilj ove akademije bio je, naglašava i njen direktor Miljenko Aničić, da potakne dijalog.

- Najvažnije je da ljudi razgovaraju jedni s drugima i traže zajedničke nazivnike na onim točkama gdje se mogu razumjeti - rekao je Aničić, ističući da se samo kroz uporan dijalog može doći do određenih rješenja.

Povodom 10 godina Akademije, Aničić ističe da je održano oko 150 predavanja, studijskih dana, okruglih stolova i seminara, uz oko 6.000 posjetitelja ove institucije, predavače i ljude različitih svjetonazora iz sedam europskih zemalja i SAD-a.

U proteklih 10 godina, polazeći od kršćanske poruke i uvažavajući sva pozitivna dostignuća europske civilizacije, držeći se prije svega znanstvenog pristupa u mnogim suvremenim pitanjima i problemima, Akademija je rad usmjerila na četiri područja - očuvanje i zaštitu stvorenog svijeta, odgoj i obrazovanje, etička i moralna pitanja, te gospodarsku etiku i aktualna društvena pitanja.

Na svečanosti u Europskoj akademiji danas se obratio i hrvatski fizičar, znanstvenik i izumitelj Davor Pavuna, koji je održao predavanje o temi "Znanost, vjera i suvremena civilizacija".

Zbornik "U službi dijaloga i mira", svezak II, tiskan je povodom 10. godina rada Europske akademije, a u njemu je sabrano i predstavljeno tridesetak radova predavača na ovoj akademiji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Njemačke, prenosi Fena.


Nema komentara

Anketa

Ustavi