RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Biskup Komarica slavit će prvu misu u Bosanskom Petrovcu nakon 75 godina

Napisano 28.06.2016. 15:56

Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica slavit će svetu misu na katoličkom groblju u Bos. Petrovu, u srijedu 29. lipnja 2016. na svetkovinu sv. Petra i Pavla, s početkom u 11 sati, u povodu 110. obljetnice osnutka župe Bos. Petrovac-Drvar.

Bit će to prva katolička sveta misa služena u gradu Bos. Petrovcu nakon 75 godina, tj. nakon 1941. kada u nedaćama 2. svjetskog rata nestaje katolika i Katoličke Crkve sa šireg područja Bos. Petrovca.

U Bosanskom Petrovcu, u samom središtu grada nasuprot današnje zgrade općine, postojala je lijepa zidana crkva sv. Petra, po kojem je grad i dobio ime. Crkva je izgrađena 1897., a srušena i uklonjena 1949., četiri godine nakon svršetka 2. svjetskog rata, po nalogu tadašnjih republičkih komunističkih vlasti.

Današnja župa Drvar svoje prvotno sjedište imala je u upravo u Bos. Petrovcu, gdje je 1906. utemeljena katolička župa, čije je sjedište kasnije prvo preneseno na Oštrelj, a potom u Drvar.

Na području Bos. Petrovca do početka 2. svjetskog rata živjelo je oko 1500 katolika, a danas ih tamo živi samo desetak.

U Bos. Petrovcu postoji i 105 godina staro katoličko groblje iz 1911., koje je dugi niz godina – sve do prošle godine – bilo devastirano i zaraslo. Zalaganjem drvarsko-petrovačkog župnika – a na poticaj nekih sugrađana pravoslavaca i muslimana, te uz velikodušnu pomoć načelnika općine Zlatka Hujića – groblje je prošle godine temeljito očišćeno, te ovih dana i ograđeno kako bi se na njemu mogla po prvi puta slaviti sveta misa.

Zanimljivo je da se katoličko groblje sv. Josipa u Bos. Petrovcu nalazi nasuprot partizanskog groblja, a na njemu je za vrijeme Jugoslavije podignut spomenik u sjećanje na događaj kad je Josip Broz Tito na tome mjestu 1942. predao ratnu zastavu Prvoj proleterskoj brigadi. Iako je spomenik podignut na crkvenoj zemlji, prilikom ograđivanja groblja ostavljen je van ograde kako bi se imalo do njega imalo slobodan pristup.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi