RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Biskup Perić u promemoriji Čoviću: Potreba federalizacije je konstanta

Napisano 13.12.2014. 18:34
Biskup Perić

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić uručio je hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću promemoriju u kojoj ga poziva na provedbu njegovog predizbornog programa, no iznosi i svoja očekivanja i viđenja nekih značajnih pitanja u Bosni i Hercegovini.

U promemoriji koju današnji "Večernji list" - izdanje za BiH, prenosi u cijelosti biskup Perić, vrlo kritički govori o Daytonskom sporazumu.

- Mjesna Crkva u Hercegovini, kao i partikularna Crkva u BiH, u više je navrata i na više načina ukazivala na ovaj zločin koji je učinjen hrvatskomu narodu i koji priznaju i pojedini međunarodni čimbenici. Potreba federalizacije ili regionalizacije ili entiteta u BiH u vidu jednakopravnosti, konstanta je i sadržaj poziva i zahtjeva izraženih u tolikim porukama i službenim izjavama - navodi biskup Perić u Promemoriji koju s njim potpisuje i generalni vikar don Željko Majić.

Po njegovom mišljenju, mogućnost izbora vlastitih predstavnika u tijelima vlasti visok je doseg demokratskoga uređenja.

- Nedavna prošlost, što zbog nepravednog Izbornog zakona, što po nametnutim odlukama visokih predstavnika, pokazala se kao velika smetnja prosperitetnu miru i održivosti ne samo društva, nego i države. Stoga vas potičemo da ustrajete u danim obećanjima i podržavamo vas u nastojanju da svaki od konstitutivnih naroda ima pravo izbora vlastitih političkih predstavnika, a da mu ni u kojem slučaju drugi to ne nameću - navodi biskup Perić.

Kada je u pitanju Grad Mostar, Perić u promemoriji poziva da se on izgrađuje kao jedinstven grad u kojem vrijede ista izborna pravila kao i u drugim gradovima u BiH.

Govoreći o identitetu pojedinca i naroda mostarsko-duvanjski biskup posebno ukazuje na probleme iseljavanja i socijalnu bijedu.

- Politici emigriranja ili apsorbiranja u neku bezličnu masu treba stati u kraj. Stoga je briga oko očuvanja narodnoga identiteta neupitna vrijednost oko koje nema pogodbenjaštva. Briga za dostojanstven život od vlastita rada i znanja svrha je svake zdrave političke i civilne vlasti. Svojim programom ljudima ste probudili nadu, pružite im i radost ispunjenja svojih obećanja, poručuje Perić u dokumentu kojeg je uručio hrvatskom članu državnog predsjedništva.

Govoreći o odnosu Crkve i države biskup Perić upozorava da BiH nikako "ne smije postati država koja pojmom sekularnosti izgoni religiju iz javnoga prostora i života, ili preferira ateizam, ili jednu religiju nad drugom, ili stvara neku sinkretističku religiju". Posebno upozorava na to da država BiH do danas nije donijela niti jedna provedbeni propis koji bi proizlazio iz temeljnog ugovora potpisanog sa Svetom Stolicom.

Biskup također navodi kako očekuje da se što prije riješi pitanje zdravstvenoga i mirovinskoga osiguranja svećenika, redovnika i redovnica i drugih vjerskih službenika sa stalnim zaposlenjem u crkvenim ustanovama; da se donesu zakoni o povratu nepravedno oduzete crkvene imovine; da crkvene institucije ne nailaze na administrativne i druge zapreke prigodom traženja dozvola za gradnju objekata, ako o tome svjedoči potrebna suglasnost Ordinarijata; da se riješi pitanje stalnoga zakonskog i proračunskog sufinanciranja Teološkoga instituta u Mostaru te Caritasovih karitativno-socijalnih ustanova: Sveta Obitelj, Nazaret, Emanuel i Mobilna skrb za stare i nemoćne u Mostaru te Betanija i Betlehem u Čapljini, kao i sličnih ustanova koje vode redovnice i redovnici, prenosi Fena.

 Također, očekuje da vrtići u vlasništvu Crkve uživaju ista prava kao srodne ustanove u privatnom vlasništvu; da se riješi pitanje bolničkoga kapelana i uopće pastoralne skrbi u bolnicama i zatvorima po uzoru na pastoral vojnika i vjeroučitelja u školama; da se riješi pitanje crkve Kristova Uskrsnuća u Mostaru...

Na kraju promemorije, koju je objavio današnji "Večernjak" biskup Perić izražava nadu kako će hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ovu promemoriju prihvatiti "u duhu istinske potrebe naroda koji vam je dao povjerenje i kojemu zajednički služimo svatko na svome sektoru".

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi