RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bitnost hrvatskih medija: Snimci s Prvi.tv su promijenili sliku o glasovanju bh Hrvata

Napisano 19.01.2015. 11:56
Snimci s Prvi.tv su promijenili sliku o glasovanju bh Hrvata

Danas je od 10 sati do 12 sati po europskom vremenu emitirana radijska emisija RADIO MOST (spajaju se Hrvatski Radio Melbourne i Radio Herceg Bosne). Gosti u programu radija Herceg Bosne su bili prof. dr. Ivo Banac, hrvatski povjesničar, pisac i političar, prof. dr. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru, Franjo Takač, suosnivač prve hrvatske internet televizije Prvi.tv i Viši asistent na kolegiju „Televizija" na Studiju novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Prof.dr. Banac je rekao kako je politika koja je na vlasti u RH doživjela značajan udarac izborom Kolinde Grabar - Kitarović za hrvatsku predsjednicu. - Ona je pokazala stanovite sposobnosti koje su je bitno razlikovale od onoga što je nudio Josipović. Nema mrlja u političkoj karijeri, ima jasan program, skromna je za razliku od Pantovčaka i dokazala je kako izuzetno funkcionira u međunarodnim krugovima. U današnjim trenutcima krize su to bili valjani razlozi zašto je izabrana - rekao je Banac.

On je uputio niz kritika na aktualnu vlast u Hrvatskoj, osobito na ponašanje hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji čak nije ni čestitao prvoj hrvatskoj predsjednici na izbornoj pobjedi. - Čestitka je minimum demokratske prakse i kako je to izostalo možemo samo vidjeti kakav je njegov politički portret i koliko je on u biti demokrata - zaključio je Banac.

Gost emisije je bio u suosnivač prve hrvatske internet televizije Prvi.tv i Viši asistent na kolegiju „Televizija" na Studiju novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Franjo Takač. On je govorio o događajima tijekom glasovanja u Mostaru na predsjedničkim izborima u RH, kako je to pratio Prvi.tv i što se sve događalo taj dan u OŠ Ilije Jakovljevića. - Volim izbjegavati taj izraz, ali mislim da imamo povijesni materijal od toga dana. Pojedini mediji u BIH su govorili kako nema gužvi na biralištima jer im nisu davali neku važnost. Nakon naših snimaka izvještaji su promijenjeni i ti izbori u BiH nisu mogli biti marginalizirani. Naše snimke su završile na RTL-u, 24sata, Jutarnjem listu... Svima smo snimke besplatno ustupili kako bi se vidjelo što prolaze bh. Hrvati. Bilo je i dramatičnih situacija, intervencija liječnika i hitne pomoći, sve smo snimili - naglasio je Takač, te dodao kako se još uvijek sve može pogledati na našoj internet - televiziji.

Govoreći o samom projektu internet - televizije Prvi.tv, Takač je istaknuo kako je sve pokrenuto iz želje i strasti da se vide i čuju poruke Hrvata iz BiH. - Ovo je ujedinjavanje više medija u jedan novi mediji. Naš trenutni kanal distribucije je internet, ali to ne znači da je kvalitet naših snimaka lošiji nego na televiziji. Dapače! S druge strane, Internet je jedini kanal kojemu je teško nametnuti cenzuru ili nametnuti oblik manipulacije pod krinkom regulacije. Slika i glas Hrvata u BiH od sada će se čuti u cijelom svijetu - rekao je Takač. Dodao je kako smatra da prolazi vrijeme milijunskih publika i dnevnika u 19:30. - Kada ste vi čekali dnevnik u 19:30? Više to nije moguće. Ljudi zato imaju video na zahtjev i gledaju sve ono što ih zanima preko videa na zahtjev - zaključio je suvlasnik internet - televizije Prvi.tv

Treći gost voditeljice Julije Gubeljić je bio prof. dr. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru. I on je govorio o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. - Tu sam dijelom subjektivan jer sam bio dio stožera Kolinde Grabar - Kitarović i zadužen za strategiju izborne kampanje. Puno puta smo razgovarali o BiH, pozicije BiH i gotovo nema niti jednog javnog nastupa gdje nije spomenuta BiH i bh. Hrvati. Ona je vrlo odlučna kada su u pitanju Hrvati u BiH, da pomogne bh. politici u njenom pristupu EU, da pomogne hrvatskom političkom vodstvu da se izbore za konačnu jednakopravnost i ustavnu konstitutivnost i jako je zainteresirana za povezivanje gospodarskih subjekata u BiH - rekao je Tomić.

On je otkrio kako je tom vijest u izbornom stožeru HDZ-a RH bilo stanje na biralištu u Mostaru, čemu su bh. Hrvati izloženi kako bi ostvarili svoje pravo glasa. - Svi su bili jednoglasni da se ovakav zakon mora promijeniti vrlo brzo kako bi svi Hrvati imali mogućnost koristiti svoje biračko pravo. Ako ne za vrijeme vlade Zorana Milanovića, onda nakon promjena na parlamentarnim izborima za koje smo svi uvjereni da će do njih doći - poručio je prof.dr. Zoran Tomić.

Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi