RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Blagdan - Sveti Franjo proslavljen u Gučoj Gori i Čapljini

Napisano 05.10.2011. 10:36

Blagdan - Sveti Franjo proslavljen u Gučoj Gori i Čapljini
 
Sveti Franjo je po svojim postupcima i zalaganju bio najbliži Isusu 
 

■ Vjernici su pristigli iz svih župa Lašvanskoga kraja, ali i cijele BiH
■ Nakon svete mise u Čapljini je upriličen kulturno-zabavni program

I ove je godine Guča Gora, naselje i župa u travničkoj općini, na blagdan sv. Franje Asiškog bila stjecište vjernika, posebno poštovatelja ovoga omiljenog sveca. Jer, Guča Gora je najveće svetište sv. Franje u Bosni, a tu je prije 152 godine sagrađen veliki samostan s prelijepom crkvom posvećenom ovom svecu.

Mnoštvo vjernika

Već tradicionalno na blagdanskoj svetoj misi okupi se veliki broj vjernika, a tako je bilo i u utorak kada se na otvorenom, neposredno uz samostansko i crkveno zdanje gdje je slavljena sveta misa, okupilo više tisuća vjernika. Pristigli su iz svih župa Lašvanskoga kraja, ali i iz udaljenijih mjesta središnje Bosne i BiH.

Uz koncelebraciju gučogorskog gvardijana fra Zorana Livančića, dekana Travničkog dekanata don Stipe Kneževića, gvardijana srednjobosanskih franjevačkih samostana, te još desetak svećenika okolnih župa, svetu misu predvodio je dr. fra Velimir Valjan, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, rođen u travničkoj župi Ovčarevo.

Misnim slavljima uz mnoštvo vjernika u crkvama svetog Franje u Čapljini i svetih Petra i Pavla u Strugama-Gorici jučer je obilježen blagdan svetog Franje, zaštitnika župe i grada Čapljine, koji se ujedno slavi i kao Dan općine Čapljina. Stoga je u Čapljini proteklih dana upriličen niz vjerskih, kulturnih i zabavnih događanja. Mnoštvo vjernika jučer se okupilo ispred crkve sv. Franje u Čapljini gdje ih je najprije dočekala limena glazba HKUD-a Seljačka sloga Trebižat.

Najbliži Isusu

Tijekom mise rečeno je kako je sveti Franjo svojim postupcima i zalaganjem za širenje mira i vjere bio najbliži Isusu te je i danas uzor svim vjernicima diljem svijeta. Misno slavlje svojim nastupima upotpunili su i FRAMA te veliki crkveni zbor i limena glazba HKUD-a Seljačka sloga Trebižat.
Nakon svete mise u dvorištu crkve sv. Franje upriličen je kulturno-zabavni program uz nastup nekoliko kulturno-umjetničkih društava iz Hercegovine i Hrvatske. Sve je upotpunjeno svečanim ručkom i prigodnim druženjem mnoštva.

■ Bez sv. Franje ne bi bilo kršćanstva

Kao uvod u misno slavlje upriličena je procesija s kipom svetog Franje ulicama okolo crkve svetog Franje. U procesiji je bito vjernika svih naraštaja, a oni mlađi bili su odjeveni u narodnu nošnju svoga kraja. Misno slavlje u prepunoj crkvi sv. Franje, uz koncelebraciju desetak franjevaca, predvodio je fra Luka Marić iz Mostara koji se uz ostalo osvrnuo na život i djelovanje svetoga Franje koji je cijelo vrijeme omiljeni svetac u cijeloj Hercegovini. Pri tome je ukazao na neke sličnosti iz života svetog Franje i stanja u kojem danas živimo te je još istaknuto kako bez svetog Franje ne bi ni bilo toliko kršćanstva u svijetu.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi