RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Borba za kontrolu javnih kompanija i elektroenergetske resurse, Komšić želi 'hrvatske' tvrtke

Napisano 26.04.2015. 12:36
Rauf Bajrović

Borba za kontrolu javnih kompanija i elektroenergetske resurse među koalicijskim partnerima u Federaciji BiH kulminirala je ovih dana zahtjevom HDZ-a da se ultimativno izvan snage stavi Vladina uredba koja ministrima daje ovlasti imenovanja uprava u javnim poduzećima.

HDZ i DF i dalje odsudno brane stavove da je njihovo tumačenje zakona "zakonitije" od tumačenja druge strane, dok se iz SDA sve više udaljavaju od DF-a. Tako su ih optužili da prave vladu u vladi FBiH te poručili da dvije stranke ''koje imaju istu političku agendu'' ne trebaju razgovarati priopćenjima.

 

Vlada neće pasti

DF, pak, pišu Nezavisne, čvrsto stoji iza uredbe koja federalnim ministrima ostavlja mogućnost imenovanja uprava i u najvećim javnim kompanijama - "zlatnim kokama", dok HDZ izričito zahtijeva stavljanje van snage ove uredbe, što bi Vladi, u kojoj participira šest ministara HDZ-a naspram četiri DF-ova, vratilo ovlasti da odlučuje o imenovanjima.

Budući da glavni elektroenergetski resor drže DF i njihov ministar Reuf Bajrović, bitka koja je započela na ovom polju u međuvremenu je kulminirala u pravi mali politički rat.

Ipak, Bajrović smatra da Vladu ne drma kriza, a pogotovo da ne može "pasti".

"Želimo samo da se poštuje zakon, a oni (HDZ) žele da rade protuzakonito. A to ne može proći", poručuje Bajrović.

Na pitanje što ukoliko na sjednicu u ponedjeljak ne dođu ministri HDZ-a, odgovora kako o tome trebaju odlučiti oni sami.

U međuvremenu je zasjedalo i Predsjedništvo DF-a, koje je dalo punu podršku politici kadrova ove stranke u izvršnoj vlasti, odnosno u upravljanju javnim resursima i ekonomskom programu koji "promovira depolitizaciju".

"Izražavamo žaljenje da su rukovodstva HDZ-a i SDA čini se odlučila da, zbog uspostave političke kontrole nad jednim ili dva upravna i nadzorna odbora, dovedu u pitanje euroatlantsku budućnost naše zemlje i put u EU i NATO", zaključilo je, između ostalog, Predsjedništvo DF-a.

 

DF ne želi da odluke donosi Vlada

Na sve ovo Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, odgovara kako Vlada FBiH sada ulazi "u vrlo čudnu situaciju".

"Sada oni koje vole optužiti HDZ da želi zagospodariti određenim resorima žele zadržati moć odlučivanja svojih ministara. Mi insistiramo da se ovo uredi zakonom, a ne ad hoc uredbama, kao i na međusobnom uvažavanju partnera koji su napravili vlast", poručuje Lovrinović.

Zamjenik predsjednika HDZ-a zaključuje kako "novoformirana stranka za pola godine želi da riješi pitanja koja su u FBiH prisutna decenijama".

"Prema tome, s ovakvom praksom treba prestati, trebamo sjesti za stol i pokušati se dogovoriti. Uostalom, što je nenormalno u zahtjevu da čelne pozicije u JP imenuje Vlada, u kojoj sjede svi skupa", pita Lovrinović.

Iako je kriza očigledna i sve dublja, u SDA su i dalje samozatajni.

Edin Ramić (SDA), novi ministar za izbjeglice i raseljene osobe, na primjer, ne misli da je riječ o krizi koja se može odraziti na sam rad Vlade.

"Ovo je više princip privikavanja na rad ministara iz tri stranke koje imaju različite programe. Ne mislim da javno treba slati poruke, nego je potrebno sjesti i razgovarati", kratko je rekao Ramić, pišu Nezavisne.

Premijer Fadil Novalić (SDA) o ugroženosti funkcioniranja Vlade jučer nije želio govoriti za banjolučki list.

 

Čampara moćniji od Novalića?

Sam premijer Novalić, inače uspješni poduzetnik koji je doveden zbog ekonomskih reformi, navodno je - ni kriv ni dužan - već u velikim brigama.

Naime, kako se priča po hodnicima federalne vlade, glavnu stranačku politiku u novoj izvršnoj vlasti iz sjene zapravo vodi Aljoša Čampara, ministar policije i nekadašnji savjetnik Bakira Izebegovića, lidera SDA, i njegov čovjek od povjerenja.

Zanimljivo, na pitanje Nezavisnih o tome što se dešava u Vladi i između DF-a i HDZ-a, Čampara je uputio novinare upravo na Novalića.

"Nisam baš upoznat s pojedinostima, morat će te zvati premijera. Imamo u ponedjeljak sjednicu Vlade, pa ćemo vidjeti", kratko je rekao Čampara.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi