RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Borba za svoj jezik: Djeca Hrvata u RS-u knjižice i svjedodžbe dobivaju na ćirilici

Napisano 07.10.2015. 10:39

Nakon što se posljednjih mjesec dana podigla bura u RS-u zbog naziva službenog jezika Bošnjaka, i Hrvati imaju inicijativu za korištenje službenog jezika na području ovo entiteta. Naime, izaslanik u Klubu Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Tomislav Tomljanović pokreće pitanje upotrebe hrvatskog jezika i pisma u institucijama RS. Kako donosi TV1, osnova za upotrebu hrvatskog jezika i pisma u institucijama RS postoji u Ustavu RS.

Posebnim članom kao jezici navedeni su jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, naglašava izaslanik u Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislav Tomljanović.

Inzistira da se donesu ustavni amandmani te da se sve normira zakonom o upotrebi jezika i pisma.

- U tom zakonu konkretno mora pisati gdje se to i na koji način upotrebljava hrvatski jezik i latinično pismo u institucijama i drugim ustanovama RS, kazao je Tomljanović za TV1.

Neophodno je provoditi hrvatski jezik i u nastavi i školstvu u Republici Srpskoj, kaže on. Naglašava kako su problem đačke knjižice i svjedodžbe iz RS jer su pisani samo ćiriličnim pismom, a kao nastavni predmet navodi se samo srpski jezik, uz mogućnost dopisivanja hrvatskog jezika.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu kako nema zahtjeva za učenjem hrvatskog jezika. Prema riječima Tomljanovića, ravnopravnost jezika se mora prikazati u svim javnim institucijama Republike Srpske kao što su Narodna skupština RS-a, Vlada, policija.

- Na primjer, dođete u Banju Luku na engleskom i srpskom jeziku piše, slučajno je engleski na latinici i piše Banja Luka, da nije toga ne bismo ni znali da je to Banja Luka, kazao je on.

Objasnio je kako je slična situacija u vezi s ćiriličnim natpisima u mjestima s većinskim hrvatskim stanovništvom. Kako kaže, ćirilični natpisi su rijetki, a ono malo što postoji, podebljano je grafitom.

Rješavanje problematike jezika i pisma počelo je prije više od deset godina, još 2002. godine, a Tomljanović se nada kako će se uskoro svi jezici primjenjivati ravnopravno.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi