RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bošnjačka djeca iz Jajca ne žele pohađati nastavu po hrvatskom programu, hrvatsku djecu u Tuzli i Sarajevu se i ne pita

Napisano 20.09.2014. 19:24
Škola

Tiho i bez pompe, uključujući i medijsku, roditelji djece bošnjačke nacionalnosti koji nastavu pohađaju u Osnovnoj školi “Braća Jezerčić”, u područnom odjelu u povratničkom naselju Bešpelj u Jajcu, vode kampanju čiji je cilj osigurati svojoj djeci školovanje na bosanskom jeziku i potpuno ih odvojiti od djece hrvatske nacionalnosti s kojom su do početka ove školske godine dijelili školski prostor, piše Večernji list.

Područnu školu u Bešpelju pohađaju 34 učenika bošnjačke i 32 učenika hrvatske nacionalnosti. Nastava se već 15 godina u ovoj školi izvodi prema hrvatskom planu i programu. Bošnjački povratnici iz Bešpelja peticijom načelniku Jajca Edinu Hozanu i Jozi Jurini, ministru obrazovanja Srednjobosanske županije, poručuju kako više ne žele da im se djeca školuju prema hrvatskom planu i programu niti žele nastavu na hrvatskom jeziku.

Da su krajnje ozbiljni, potvrđuje podatak da već treći tjedan otkako je krenula nastava u školskoj 2014./2015. godini na području SBŽ ne šalju djecu u školu.

Usporedo sa zahtjevima roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Bešpelja, javili su se i zahtjevi roditelja, učenika jajačkih srednjih škola bošnjačke nacionalnosti koji traže uvođenje nacionalne skupine predmeta za svoju djecu.

Resorni županijski ministar Jozo Jurina kaže kako u zahtjevima roditelja bošnjačke djece nema ništa sporno. Pitanje je jedino kako organizirati nastavu, odnosno riješiti takozvane tehničke probleme.

“Ustavno je pravo svakog roditelja tražiti izvođenje nastave za svoje dijete na materinskom jeziku i po planu i programu koji je važeći u školama, a to su hrvatski i bosanski. To pravo roditeljima jamče i europske povelje o ljudskim i pravima djece. Ostaje nam samo tehnički riješiti probleme kako bi mogli organizirati nastavu po želji i zahtjevima roditelja. Želim da javnost zna za ove zahtjeve roditelja Bošnjaka jer Ministarstvo kojem sam ja na čelu na isti je način postupalo, a nadam se da će to činiti i ubuduće, u slučajevima kada su roditelji djece hrvatske nacionalnosti za svoju djecu tražili školu na materinskom jeziku i po hrvatskom planu i programu. To se uskoro može dogoditi i ovdje u Jajcu, a takve slučajeve već smo imali u Bugojnu i Travniku. No, tad su Hrvate optuživali za segregaciju. Sada takvih optužbi nema”, kaže ministar Jurina za Večernji list.

Optužbe o razdvajanju djece po nacionalnoj osnovi, segregaciji pa čak i raspirivanju međunacionalne mržnje nakon peticije Bošnjaka iz Bešpelja potpuno su izostale iako su roditelji jasno poručili da im nikakav kompromis nije prihvatljiv. Žele nastavu po bosanskom planu i programu i pripajanje Osnovnoj školi Berta Kučera koja djeluje u Jajcu i radi po bosanskom planu i programu. No, zato je strah kod roditelja i nastavnika Osnovne škole “Braća Jezerčić” itekako prisutan. I jedni i drugi strahuju od ukidanja područne škole u Bešpelju zbog manjka djece. Potvrdila  je to  Večernjem listu Marjana Marijanović, ravnateljica OŠ “Braća Jezerčić”.

“Nitko od nas ne osporava pravo školovanja na materinskom jeziku nikomu, ali mislim da je ovaj slučaj krajnje ispolitiziran jer roditelji bošnjačke djece nastupaju ultimativno i ne prihvaćaju nikakav kompromis. Ono od čega strahujemo bilo bi ukidanje područne škole u Bešpelju. Dogodi li se takvo što, najviše štete imat će djeca koja će morati vozariti 20 kilometara do prve škole u Divičanima, a riječ je o planinskom i zimi teško prohodnom kraju. Štetu će pretrpjeti i nastavnici koji ukidanjem područnog odjela postaju višak”, kaže ravnateljica OŠ “Braća Jezerčić”.

Ministar Jurina poručuje da ukidanja područne škole u Bešpelju neće biti, odnosno da će nastava biti organizirana na način najbolje prihvatljiv prije svega djeci i njihovim roditeljima, a vodit će se računa i o nastavnom kadru.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi