RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bošnjački zastupnici šokirani deklaracijom o Pelješkom mostu; Karamatić uzvratio: Ovo je zemlja tri konstitutivna naroda

Napisano 28.09.2017. 23:07

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić kazao je danas novinarima kako je iznenađen na koji način je Informacija o usvojenoj Deklaraciji Zastupničkog doma, u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, uopće dospjela na dnevni red sjednice Doma naroda PSBiH.

- Ovo je presedan koji se dešava u Domu naroda i ovaj način usvajanja informacije duboko prodire u poslovničke odredbe oba doma - naglasio je.

Mišljenja je da se na taj način pokušava obezvrijediti Deklaracija koju je usvojio Zastupnički dom PSBiH.

- Ovo nije način da se raspravlja o Deklaraciji i ovo odudara od atmosfere koja vlada u Domu naroda - pojasnio je Softić, prenosi Fena.

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić (HSS) kazao je da Zastupnički dom PSBiH ni u kojem slučaju ne može iznositi svoje stavove kao stavove Parlamentarne skupštine u slučaju Deklaracije o Pelješkom mostu, jer tu instituciju čine oba doma.

- Ovdje se radi o pokušaju preuzimanja nadležnosti od Doma naroda PSBiH i mislim da je to apsolutno neprihvatljivo, jer je ovo zemlja tri konstitutivna naroda. Ovo je atak na BiH i ovo ruši temelje BiH - naglasio je.

Također je naglasio da BiH nije građanska država, što jasno piše u Ustavu BiH, već zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih građana.

Zastupnici u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), bez glasova Kluba Bošnjaka, usvojili su danas Deklaraciju o pitanju Pelješkog mosta koju je u ime Kluba Srba predložio Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD), nakon pauze u zasjedanju Doma, uz obrazloženje da ona objedinjuje sve diskusije delegata.

Ta deklaracija odgovor je na deklaraciju Zastupničkog doma koja se odnosi na problematiku izgradnje mosta kopno-Pelješac i neka druga pitanja u odnosima BiH i Republike Hrvatske kao i odnose BiH i Europske unije.

U novousvojenoj Deklaraciji Doma naroda stoji da je članom IV Ustava BiH propisano da se PSBiH sastoji od dva doma te da Dom naroda ne dovodeći u pitanje pravo Zastupničkog doma za donošenje deklaracija i drugih akata, ističe da Deklaracija zastupničkog doma nije razmatrana i nije zauzet stav na Domu naroda PSBiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi