RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Branitelji: Reviziju provesti, ali u okvirima Ustava i zakona

Napisano 17.04.2015. 21:10
HVO

Prestanak važenja odluke o privremenoj obustavi osobnih invalidnina za korisnike prava iz općina Grude, Posušje, Široki Brijeg i Ljubuški s oduševljenjem su dočekali tamošnji branitelji. Uz to, iz braniteljskih udruga pozdravljaju prve poteze novog federalnog ministra za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Salke Bukvarevića, koji je već održao nekoliko sastanaka s udrugama te najavio kako će to biti praska u budućnosti.

– Radi se o sasvim normalnoj odluci koju mi podržavamo, kao i prve poteze novog ministra. Uz to, očekujemo i otvaranje ureda za obranu u navedenim općinama kako bismo nesmetano nastavili obavljati svoje funkcije, kazao je za Dnevni list Ivica Nosić, predsjednik HVIDR-e HVO-a HB ZHŽ-a.

Na pitanje oko nastavka revizije branitelja, on kaže  kako oni nikada nisu ni bili protiv revizije, nego su samo tražili da se ona provodi u okvirima koje nalažu zakoni i Ustav FBiH. Prema tome, ukoliko se ponište sve nezakonite odluke, što traže predstavnici HNS-a u vlasti, kao i sve braniteljske udruge, te se proces revizije nastavi uz poštivanje onoga što je propisano zakonima, problema ne bi trebalo biti.

– Najave nove vlasti na federalnoj razini su optimistične i ukoliko se nastavi u tom pravcu, očekujem pozitivne pomake i dobru suradnju, rekao je Nosić.

Naime, na posljednjoj sjednici Vlada FBiH donijela je odluku o prestanku ranije odluke o obustavi isplate invalidnina u ZHŽ-u. Kako je rečeno iz Vlade tada, resorno ministarstvo dužno je u obračun osobne invalidnine uključiti korisnike prava iz općina Grude, Posušje, Široki Brijeg i Ljubuški. Odluku će ministarstvo realizirati kada vlasti ovih općina i vlasti ZHŽ-a budu provodile i omogućile sve uvjete za provođenje federalnih zakona iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Kad su u pitanju zahtjevi hrvatskih predstavnika u vlasti, kao i braniteljskih udruga proizašlih iz HVO-a, oni su već odranije poznati. S obzirom kako smatraju da je bivši ministar Zukan Helez brojne stvari radio nezakonito, što dokazuju, kako navode, i brojne presude u korist branitelja koji su tužili državu, traže da se sve takve odluke ponište, branitelje vrati u prava te da proces revizije za njih krene otpočetka.

Nadalje, smatraju kako se treba oformiti tim za koordinaciju u skladu sa zakonom, kao i da se raspusti inspektorat u ministarstvu te novi imenuje u skladu sa zakonom. Traže i popunjavanje ministarstva u skladu s popisom iz 1991. godine te da dva ili tri pomoćnika ministra budu iz reda hrvatskog naroda, a da te osobe imaju potporu braniteljskih udruga. Isto tako, navode kako Helez nije poštivao pravomoćne odluke sudova te traže da se one ispoštuju i da se braniteljima koji imaju pravomoćne presude isplate sve zaostale naknade.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi