RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Branitelji upozoravaju: Helezova nezakonita revizija nije prestala

Napisano 21.05.2015. 19:36
HVO

Branitelji oboljeli od PTSP-a doživjeli su, kako kažu, šok i razočarenje kada su saznali da su revizorski timovi koje je neustavno i nezakonito imenovao Zukan Helez, prethodni Ministar branitelja F BiH, još uvijek vrše reviziju po uredima za evidenciju u Mostaru i drugim općinama, gdje su u većini branitelji HVO-a.

-S obzirom kako je formirana nova vlada F BiH, mi branitelji oboljeli od PTSP-a bili smo uvjeravani kako će se neustavna i nezakonita revizija vratiti u okvire zakona i omogućiti svakom branitelju pravo na poštenu reviziju, nažalost to se nije dogodilo, kako danas stvari stoje najvjerojatnije i neće, ističu u priopćenju branitelji oboljeli od PTSP-a.

Na krilima predizbornih obećanja, dodaju, ostvaren je dobar izborni rezultat i odmah su podijeljene dobro plaćene političke fotelje i evidentno je kako tu prestaje zanimanje za braniteljsku agoniju , pa ništa nije čudno što nezakonito postavljeni revizorski timovi i dalje nastavljaju nezakonitu reviziju od revizorskih timova koje je nezakonito postavio Zukan Helez.

Branitelji ističu kako su bili uvjeravani kako će se revizija vratiti u okvire zakona, uvažavajući sve presude Ustavnog suda i kako će se nakon formiranja novog tima za koordinaciju poništiti sva rješenja koja su radili nezakoniti revizorski timovi, a da će se tek onda revizija nastaviti. Obećano im je, navode, kako će prvo tim za koordinaciju utvrditi tko je kršio zakon kolike su štete prouzročene nezakonitom revizijom, pa tek onda osigurati braniteljima poštenu i zakonitu reviziju.

Isto tako, Institut za medicinsko vještačenje i dalje poziva branitelje na medicinsko vještačenje s jasnom namjerom nekompetentnog i zlonamjernog vještačenja medicinskih nalaza koje su radili ratni doktori- specijalisti, navode u priopćenju.

Dakle, zaključuju, nastavlja se praksa doktora medicine rada na Institutu za medicinsko vještačenje, gdje i dalje poništavaju nalaze ratnih doktora-specijalista ili umanjuju ocjene invalidnosti ratnih doktora- specijalista. Svima je već poznato da sudovi BiH masovno poništavaju nalaze i mišljenja revizije koje rade doktori na Institutu za medicinsko vještačenje sa jasnim obrazloženjem o povredi zakona u postupku revizije.

-Postavlja se pitanje, kome je u interesu nastavak ovakve revizije i da li će itko snositi političku i kaznenu odgovornost za već bjelodano, nepotrebno nabijanje troškova koje se isplaćuje Institutu i revizorskim timovima koji nezakonito i neustavno provode pravno nasilje, a ne reviziju nad stečenim pravima branitelja, ističu u priopćenju branitelji oboljeli od PTSP-a.

Kažu kako žele obavijestiti branitelje i članove njihove obitelji da je BiH, po riječima Ministra financija, Vjekoslava Bevande u dubiozi milijardu i više KM i kako će MMF-ovi stručnjaci uvjetovati nove kredite novim rezanjem stečenih prava branitelja i umanjenjem novčanih sredstava.

-Sama činjenica kako branitelji ne mogu ostvariti naplatu svojih potraživanja nakon pravomoćnih presuda sudova u njihovu korist, jasno govori kako nemaju svoje političke predstavnike u Tijelima izvršne i zakonodavne vlasti BiH, i samim time su izloženi raznim zloupotrebama, pravnom odugovlačenju što dovodi društvo u kategoriju pravne nesigurnosti i nejednakosti pred zakonom koja ima dugoročne i dalekosežne posljedice na egzistenciju branitelja i članova njihove obitelji.

Tražimo od predstavnika hrvatskog naroda u Institucijama F BiH da nam se javno obrate i objasne zašto još uvijek rade nezakoniti revizorski timovi i zašto nisu raspušteni i zašto Institut za medicinsko vještačenje nastavlja sa radom kada im sudovi masovno poništavaju nalaze i mišljenja, kaže se na kraju priopćenja Sektora branitelja oboljelih od PTSP-a.

HMS

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi