RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bugojno: Bez objašnjenja uklonjen plakat s pozivom na obilježavanje godišnjice osnutka HVO-a

Napisano 27.03.2017. 23:53

Iako je mjesto na bilboardu uredno plaćeno, plakat s pozivom na obilježavanje 25. godišnjice osnutka HVO-a koji je bio postavljen u Bugojnu, uklonjen je bez objašnjenja. Plakat se nalazio uz glavnu cestu koja povezuje Uskoplje i Bugojno, a bošnjački mediji tvrde kako je uklonjen jer navodno vrijeđa bošnjačke žrtve iz posljednjega rata.

Iz Hrvatskog narodnog sabora, koji je organizator obilježavanja 25. godišnjice osnutka HVO-a, koja će se održati 8. travnja u Mostaru, za Dnevnik.ba je potvrđeno kako je mjesto na bilboardu uredno plaćeno.

"Plakat je uklonjen bez objašnjenja", rečeno je nam je iz Ureda iz informiranje HNS-a. 

Bošnjački mediji, pak, pišu o postavljanju plakata kao da je riječ o plakatu neke neprijateljske vojske, a ne vojske koja je i danas sastavni dio Oružanih snaga BiH, koja ima svoj muzej u BiH i koja je, naposljetku, obranila i Bošnjake u BiH od srpske agresije u vrijeme postojanja JNA. 

K tomu, o Bugojnu pišu kao o mjestu na kojem su stradali Bošnjaci a ne Hrvati. Tako se govori o 45 bošnjačkih civila stradalih u selu Vrbanja, što jest tužna činjenica, ali prešućuje se istina o više od 15.000 protjeranih hrvatskih civila iz Bugojna, na stotine zarobljenih civila i bojovnika HVO-a, 36 nestalih... Prešućuje se i činjenica da glavni psi rata odgovorni za progon, mučenje, ubijanje i zarobljavanje Hrvata, poput Dževada Mlaće i Selme Cikotića, danas obnašaju važne funkcije u držanim parastruktura koje je izgradila SDA.

Incident s uklanjanjem plakata samo zato jer na njemu piše "HVO" u suštini je jasna poruka svim Hrvatima u BiH iz koje se jasno iščitava kakvu sliku bošnjački mediji o njima izgrađuju.

Godine zatiranja hrvatskog glasa u bosanskohercegovačkim javnostima i njihovo neprestano negativno konotiranje dovele su do tog da Bošnjaci danas i Hrvate i HVO percipiraju kao neprijatelje protiv kojih se i dalje treba boriti i koje i dalje treba poražavati kad god je to moguće.

Utoliko se pojačava važnost izgradnje javnog rtv sustava na hrvatskom jeziku, ne samo kako bi se informiralo Hrvate, nego i kako bi se Bošnjacima ponudila objektivna slika života u BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi