RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bugojno je Hrvatima isto što i Srebrenica Bošnjacima

Napisano 27.08.2014. 12:08
Obilježena 24. obljetnica HDZ BiH Bugojno

Nizom različitih sadržaja bugojanski Hrvati u utorak 26. kolovoza 2014 godine obilježili su 24. obljetnicu osnutka Općinske organizacije HDZ BiH u ovom srednjobosanskom gradu. Svečanostima je nazočilo i  visoko izaslanstvo HDZ BiH predvođeno Nikolom Lovrinovićem, zamjenikom predsjednika HDZ BiH.

U stranačkom izaslanstvu su, među ostalim, bili i Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH, Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjednica ŽO HDZ BiH Žuanije Središnja Bosna, Marina Pendeš, članica Predsjedništva HDZ BiH i zamjenica ministra obrane BiH, Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora ŽSB, Zdenka Džambas, predsjednica Kluba zastupnika HDZ BiH u Saboru ŽSB, Goran Lulić, predsjednik Mladeži HDZ BiH ŽSB, članovi Predsjedništva ŽO HDZ BiH ŽSB, ministri u Vladi ŽSB imenovani na prijedlog HDZ BiH te brojni drugi dužnosnici HDZ BiH iz svih općina ŽSB, od kojih su mnogi i kandidati na listama za opće izbore u listopadu.

Članovi izaslanstva HDZ BiH najprije su održali radni sastanak s domaćinima, Gretom Kunom, predsjednicom OO HDZ BiH Bugojno, članovima OO stranke, Zajednice žena i Mladeži HDZ BiH u Bugojnu. Potom je upriličeno polaganje vijenaca pred Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima podignuto unutar gradskog katoličkog groblja Sultanovići.

Članove izaslanstva HDZ BiH u Župnom uredu u Bugojnu primio je fra Zoran Tadić, bugojanski župnik, a potom su nazočili misi u bugojanskoj župnoj crkvi Sv. Ante. Program obilježavanja 24. obljetnice  osnutka HDZ BiH u Bugojnu završio je svečanom sjednicom održanoj u prepunoj sali Hrvatskog doma u kojoj se tražilo mjesto više. Na sjednici su uz članove HDZ BiH iz Bugojna i njihove goste bili i brojni predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, župnici bugojanskih župa, predstavnici hrvatskih kulturnih društava koja djeluju u Bugojnu.

Svečana sjednica bila je prilika za podsjećanje na okolnosti utemeljenja HDZ BiH u Bugojnu, razgovor o aktualnom trenutku i iznošenje budućih planova. O okolnostima nastanka HDZ BiH u Bugojnu govorio je Matko Lučić, dopredsjednik Inicijativnog odbora. On je podsjetio kako se hrvatski narod u Bugojnu u najtežim vremenima znao organizirati kroz HDZ BiH.

Vremena za bugojanske Hrvate ni danas nisu laka, istaknula je Greta Kuna, predsjednica OO HDZ BiH u Bugojnu. Ukidanje zabrane političkog i javnog djelovanja Dževadu Mlaći, predsjedniku Ratnog predsjedništva Bugojna teško je pogodilo Hrvate Bugojna jer Mlaću smatraju glavnim kreatorom zločina nad Hrvatima, progonom 16 tisuća Hrvata iz Bugojna u ratu, strahotama kroz koje su prošli hrvatski logoraši, a od kojih su najteža nasilna odvođenja. Za tijelima 19 nasilno odvedenih Hrvata, njihove obitelji još tragaju. „Napadali su nas i još uvijek napadu sa svih strana. Vrijeđaju naše institucije, pokušavaju osporiti uporabu našeg hrvatskoj jezika“, kazala je predsjednica OO HDZ BiH Bugojno.

Okupljenima se obratila i Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB. „Bugojno je Hrvatima, isto što i Srebrenica Bošnjacima, simbol stradanja za kojeg ćemo su uvijek boriti jer Bugojno je i hrvatski grad kao što je BiH i država hrvatskog naroda“, poručila je Bradara. Poruku bugojanskim Hrvatima uputio je i Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH. „Hrvati Bugojna znali su se organizirati kad je bilo najteže. Uvjeren sam da ćete se znati organizirati i za izbore, izaći u što većem broju, dati potporu HDZ BiH i našem kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH prof.dr. Draganu Čoviću. Njegovom izborom vraćamo dostojanstvo hrvatskom narodu, stvaramo preduvjete za konačno zatvaranje hrvatskog pitanja u BiH“, naglasio je Lovrinović, stoji u priopćenju.

pogled.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi