RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bukvarević: Na reviziju branitelja utrošeno previše energije za relativno skromne rezultate

Napisano 05.02.2016. 11:08

Prva faza revizije branitelja u Federaciji BiH trebala bi biti završena do kraja godine, međutim, nije poznato do kada će trajati druga i treća faza, najavio je federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević, piše Večernji list BiH. On je kazao kako Ministarstvo ne zna točan broj razvojačenih branitelja, odnosno da će taj podatak biti poznat nakon završetka revizije.

 

Treća faza revizije

U drugoj fazi na provjeru u Institut za medicinsko vještačenje idu ratni vojni invalidi, do sada ih je pregledano 32.000. “Imamo još oko 20.000 RVI za pregledati. Nadamo se kako će u iduće dvije godine biti okončana druga faza revizije prava korisnika braniteljsko-invalidske zaštite”, kazao je Bukvarević u intervjuu za tjednik “Stav”. Dodaje kako će uslijediti i treća faza jer svi imaju pravo na sudske postupke. “Moramo pričekati presude sudova koje su dosad u najviše slučajeva bile u korist vraćanja u ponovni postupak. To je jedan od razloga što smo izmijenili pravilnik o postotku utvrđivanja vojnog invaliditeta, gdje smo uveli dvije novine koje su trebale biti primjenjivane i ranije”, kazao je Bukvarević. Dodaje kako je novina to da je svaki korisnik naknada, kojeg pregledaju u Institutu za medicinsko vještačenje, dužan dati svoje mišljenje o dobivenom nalazu. “Oni dosad nisu imali ta prava i tužbe su im bile jedina mogućnost. Većina je to iskoristila. Zbog tog propusta, u procesu revizije sad imamo 90 posto više ponovnih postupaka”, naglasio je Bukvarević.

 

Vrhovni sud

Prema njegovim riječima, trenutačno je oko 6000 predmeta na ocjeni pred Vrhovnim sudom FBiH. “Ilustracije radi, 2010. godine imali smo 104.000 korisnika invalidnina. Sad imamo 92.000, što je manje za 12.000. No više od polovine, više od 6000, njih je prirodnim putem izašlo iz prava”, kazao je Bukvarević. On je podsjetio kako su na reviziju do sada utrošena ogromna sredstva, da je nanijela veliku nepravdu, te da je teško reći koliko uistinu ima rezultata. “Zbog presuda su vođeni ponovni postupci, stvarani novi troškovi u reviziji, stizale su presude da se korisnicima vraćaju početna prava, pa se moralo isplaćivati invalidninu i još retroaktivno sudske troškove, a nerijetko i kamate. U 2010. godini je za invalidnine isplaćeno 329 milijuna KM, a u 2015. smo isplatili oko 300 milijuna maraka. To jest razlika, ali koliko je ljudi prirodnim putem izašlo iz prava. Zaista će biti veliko pitanje je li revizija ostvarila cilj”, navodi Bukvarević. Ističe kako je, prema njegovu mišljenju, na reviziju utrošeno previše energije za relativno skromne rezultate. “Sa suradnicima činim maksimalno kako bismo reviziju što prije priveli kraju, kako bismo se posvetili glavnom problemu braniteljske kategorije, a to je zapošljavanje djece poginulih branitelja”, poručio je Bukvarević. Kada je riječ o djeci poginulih branitelja, njih je, tvrdi ministar, za zavodima za zapošljavanje oko 6500 na teritoriju Federacije BiH. “Sebi smo postavili prioritet da ova djeca budu zaposlena u sljedeće tri godine”, optimistično je zaključio ministar Bukvarević.


Nema komentara

Anketa

Ustavi