RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Busovača: Obljetnica osnutka Brigade HVO-a "Nikola Šubić Zrinski"

Napisano 21.12.2014. 17:27
Busovača: Obljetnica osnutka Brigade HVO-a \

Polaganjem vijenaca pred Središnjim spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Busovače, misom zadušnicom u župnoj crkvi u Busovači, posjetom spomen sobi s fotografijama poginulih pripadnika HVO-a te svečanom akademijom, u Busovači je u u petak 19. prosinca, obilježena 22 godišnjica osnutka Brigade HVO "Nikola Šubić Zrinski". Po riječima bojnika Jure Čavare, jednog od ratnih zapovjednika Brigade, kroz postrojbu je prošlo 2370 pripadnika.

"183 pripadnika Brigade su poginula, 200 njih su ostali trajnim invalidima, a ukupno 500 ih je ranjeno", kaže Čavara.

Doprinos pripadnika Brigade HVO "Nikola Šubić Zrinski" obrani hrvatskih prostora Busovače i središnje Bosne je ogroman, a pripadnici ove postrojbe bili su i na ratištima diljem BiH i Hrvatske, od Dubrovnika do Vukovara. Bivši pripadnici ove postrojbe danas su članovi Udruge dragovoljaca i veterana koja je osnovana istog datuma kada je formirana i Brigada "Nikola Šubić Zrinski", 19. prosinca. Udruga dragovoljaca na 22. rođendan Brigade proslavila je svoj 20-ti.

"Početak rata u Hrvatskoj koji se prelijavao i na BiH ponukao je i nas u Busovači da se organiziramo. Učinili smo to među prvima. Jedan od razloga tomu je i taj što smo Busovači imali dvije vojarne JNA koje smo nastojali iseliti mirno. To nam nije uspjelo te je Busovača imala 'vatreno krštenje' među prvima na ovim prostorima. Prilikom bombardiranja od strane JNA pola Busovače bilo je u plamenu, a nakon toga uslijedio je krvavi rat s Armijom BiH. Da nije bilo brigade 'Nikola Šubić Zrinski' i njezinih pripadnika ni nas danas sasvim sigurno ne bi bilo ovdje", kaže Dragan Lašto, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, Busovača.

Na obljetnici Brigade i Udruge dragovoljaca ove je godine bila i jedna posebna uzvanica. Riječ je Dariu Kordiću, bivšem hrvatskom političkom čelniku koji je ljetos izašao iz zatvora nakon što je odležao dvije trećine kazne po presudi Haaškog suda. Kordića koji je rodom iz Busovače, njegovi prijatelji, poznanici i suborci dočekali su izuzetno srdačno, a i on je bio ganut dolaskom na jedan ovakav događaj, prvi put nakon 20 godina.

"Za mene je ovo izuzetno emotivan trenutak. Zahvaljujem Bogu na ovako divnom danu, a on je za mene i prilika pokloniti se žrtvi naših poginulih branitelja koji su svoje živote tako nesebično položili na oltar Domovine i svojom žrtvom omogućili nama da budemo danas ovdje. Hvala im od srca", kazao je Kordić.

Polaganjem vijenaca pred Središnjim spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Busovači, počast poginulim braniteljima odali su predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Busovače i Srednjobosanske županije, učenici Osnovnih i Srednjih škola, hrvatski politički predstavnici iz središnje Bosne, a vijenac je sa svojim nekadašnjim suborcima položio i Dario Kordić.

Artinfo.ba

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi