RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čavara: Ovo je protuustavan i šovinistički čin, koalicija sa SDA se raspada

Napisano 21.03.2017. 23:41

Rezolucija o osudi federalizacije, koju je u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta danas izglasovalo 69 zastupnika bošnjačkih stranaka, nakon što su sjednicu napustili zastupnici dva HDZ-a, je potpuno besmislena, jer se njome osuđuje  ono što je i ustavom i nazivom definirano kako federacija- Federacija BiH, a i sama Bosna i Hercegovina je, također, uređenja kao federacija, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Umjesto da se bavimo usvajanem reformskih zakona kojima bi se ubrzao naš put prema Europskoj uniji, usvaja se rezolucija, koja je u suprotnosti s rezolucijom Europskog parlamenta, a u funkciji predizborne kampanje SDP-a kojoj su se pridružile i druge bošnjačke stranke, smatra Čavara.

Negiranje temelja i povijesti BiH

Komentirajući istup zastupnika SDP-a Damira Mašića koji je, obrazlažući Rezoluciju o osudi federalizacije, kazao da BiH nije nastala voljom njezinih naroda, te da narodi u BiH nisu nositelji suvereniteta, već građani, Čavara je kazao kako “nije prvi put da se negira i temelj Bosne i Hercegovine i povijest Bosne i Hercegovine od ZAVNOBiH-a, preko referendumskog pitanja, do Ustava F BiH i BiH”.

-Svaki zastupnik, naravno, ima pravo govoriti o svojim željama kako bi uredili Bosnu i Hercegovinu. Zabrinjavajuće je, međutim, kada zastupnici koji su položili prisegu da će štiti Ustav F BiH i BiH danas govore i postupaju protuustavno. Cilj je stvoriti tenzije i stvoriti ozračje mržnje koje se pokazalo danas u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta iz istupa mnogih koji su pokušavali dokazivati kako su HDZ i HNS nevažni i kako se Bošnjaci trebaju organizirati u Federaciji kako bi očuvali svoju državu, a mislim da je ovakvim ponašanjem zapravo ruše, kazao je predsjednik F BiH za Hrvatski Medijski Servis.

Komentirajući Mašićevu tvrdnju da je federalizacija “lijepo ime za šovinizam koji vodi u fašizam”, Čavara je kazao kako je “šovinizam inzistirati da ovo bude država po mjeri jednog naroda”.

Nekima je stalo da kontinuirano izazivaju krize

-Ali, evo SDP koji je protuustavno i protuzakonito formirao platformašku vlast majorizirajući Hrvate, nastavljaju ići istim putem, što je na žalost, očekivano, kada se ne kazni takvo njihovo ponašanje, ustvrdio je predsjednik F BiH.

Upitan kakav će biti odgovor hrvatskih političkih predstavnika na današnje usvjanje Rezolucije o osudi federalizacije u Federalnom parlamentu, glasovima bošnjačkih zastupnika, Čavara je kazao kako je poruka da “treba raditi na reformama i stvarati perspektivu svima u Federaciji BiH”, te dodao:

-Naša poruka SDA je da opetovanim pravljenjem koalicije sa SDP-om, čemu smo danas svjedočili, se ne mogu pretvarati da su u koaliciji sa HDZ-om , jer se ovim ta koalicija raspada, a to onda znači potpunu krizu u F BiH. A, mislim da to nije dobro ni za jednog stanovnika u BiH jer već imamo krizu na državnoj razini, gdje vidimo da Parlament BiH ne radi, da Predsjedništvo BiH ne zasjeda i pitanje je kad će. Očito je da određene strukture u BiH rade na kontinuiranom izazivanju kriza, a svi stanovnici BiH se trebaju zapitati s kojim ciljem, kazao je predsjednik F BiH Marinko Čavara.


Nema komentara

Anketa

Ustavi