RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čeka se da prođu izbori: Novca nema, upitne isplate mirovina i do kraja godine

Napisano 02.09.2014. 09:55
Umirovljenici

Isplata mirovina umirovljenicima u FBiH mogla bi doći u pitanje početkom iduće, 2015. godine, ako se ne pronađe kvalitetno rješenje za punjenje mirovinskog fonda koji se već mjesecima nalazi u ozbiljnoj krizi. Agonija za umirovljeničku populaciju zbog nedostatka novca u federalnom proračunu, ističu stručnjaci, mogla bi početi već tijekom ove fiskalne godine, neki tvrde odmah nakon izbora.

 

Nepredvidljiva godina

Ovakav scenarij je moguć, jer punjenje fonda ne ide predviđenom dinamikom, a posljednje katastrofalne poplave dodatno su narušile i onako krhki financijski fond Zavoda MIO FBiH. Poznavatelji prilika upozoravaju kako će se situacija oko isplata mirovina sljedećih mjeseci zakomplicirati. Naši izvori tvrde da su sve mjere koje je do sada donosila federalna Vlada oko boljeg punjenja proračuna namijenjenog isplati mirovina bile jednostavno nedostatne. Iako su se hvalili akcijom Federalne uprave inspekcijskih poslova da su povećali broj radnika koje su poslodavci morali osigurati, ta mjera dala je tek paušalan rezultat.

I plan prodaje imovine u vlasništvu Fonda MIO FBiH od čije se zarade trebao osigurati novac za isplatu uvećanih mirovina od pet posto, doživio je fijasko. Od predviđene prodaje devet objekata u vlasništvu Mirovinskog fonda FBiH, prodan je tek jedan, a dobit od 80-ak milijuna maraka i danas se sanja. Ekonomski analitičari odlučno tvrde kako prodaja svih objekata i po trostruko većoj cijeni ne može sanirati dugovanja Mirovinskog zavoda FBiH koji će sljedeće godine zbog neredovitog punjenja i rasta broja umirovljenika imati još veće financijske probleme. Jedino rješenje je povećanje zaposlenosti, tvrde naši izvori. Kad bi gospodarski potencijali u Federaciji BiH sljedećih mjeseci mogli zaposliti više od 5000 djelatnika, situacija u fondu za isplatu mirovina bila bi stabilna.

 

Primjedbe Svjetske banke

U uvjetima kakvim se nalazi danas FBiH teško je očekivati takav pozitivan trend. Svjetska banka upozorava vlasti u oba entiteta kako moraju provesti radikalniju reformu mirovinskog sustava. Traže smanjenje broja umirovljenika koji su postali opterećenje zavodima. Traže ukidanje invalidnina, naknada mladim udovicama, smanjenje privilegiranih mirovina, dizanje dobne granice za odlazak u mirovinu, racionaliziranje i transparentnije upravljanje fondom plaća u javnom sektoru, bolje usmjerenje gotovinskih transfera prema siromašnim kategorijama stanovništva. Treba napraviti uštede i u javnom sektoru kako bi se ojačao mirovinski fond.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi