RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čitluk: Obilježen Dan općine svečanom sjednicom OV i odavanjem počasti poginulim braniteljima

Napisano 24.05.2015. 12:07

Dan općine Čitluk i 709. obljetnica prvog pisanog spomena imena Brotnjo obilježeni su jučer u Čitluk svečanom sjednicom Općinskog vijeća, slavljenjem mise zahvalnice i odavanjem počasti poginulim braniteljima.

Središnja proslava Dana općine Čitluk započela je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i skrušenom molitvom ispred spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima Brotnja, nakon čega je u čitlučkoj župnoj crkvi slavljena misa zahvalnica.

Misu zahvalnicu predstavio je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk, uz koncelebraciju fra Daria Dodiga, dekana Broćanskog dekanata i župnika župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, i don Đure Bendera, župnika župe Gradina.

Po završetku sv. Mise sudionici proslave uputili su se u Hotel Brotnjo na svečanu sjednicu Općinskog vijeća Čitluk na čijem je početku predsjednik OV Marin Radišić srdačno pozdravio nazočne vijećnike, članove Općinskog poglavarstva, ministre, nazočne predstavnike sa svih razina vlasti, predstavnike crkvenih vlasti, političkih stranaka, čitlučkih udruga i gospodarstvenike te visoke goste i uzvanike iz susjednih hercegovačkih i dalmatinskih općina i županija te prijateljskih gradova, javlja Čitluk.ba.

Na poseban način predsjednik Općinskog vijeća zaželio je dobrodošlicu njegovoj ekselenciji mr. sc. Ivanu Del Vechiu, veleposlaniku Republike Hrvatske, dobitnicima nagrada Općine Čitluk i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, koji je na svečanoj sjednici OV Čitluk bio i posebni izaslanik hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.

 

Četiri infrastrukturna projekta od posebne važnosti

Budući da je Dan općine prigoda da se predstave rezultati rada u proteklih godinu dana okupljenima u Hotelu Brotnjo obratio se i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić koji je u svom izlaganju naglasak stavio na četiri jako važna realizirana infrastrukturna projekta.

Tako je načelnik Jerkić okupljene upoznao s realizacijom projekta izgradnje kružnog toka na Tromeđi napominjući kako je ranije u neposrednoj blizini izgrađen još jedan kružni tok. Ističući važnost dva kružna toka i novoizgrađene prometnice od Potpolja do Međugorja načelnik Jerkić je kazao kako je realizacijom ovih projekata uvelike poboljšana prometna infrastruktura na ulazu u jako prometno Međugorje.

Ovom prilikom načelnik Jerkić također je kazao kako se nada da će nova Vlada Federacije BiH okončati projekt rekonstrukcije regionalne prometnice koja povezuje čvor auto-ceste u Zvirovićima i Međugorje, koji je za našu općinu od velike važnosti.

Nastavljajući svoje izlaganje načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić upoznao je okupljene s detaljima vezanim za realizaciju projekta proširenja pročistača otpadnih voda u Potpolju i izgradnju visokotlačne pumpne stanice u Međugorju. Govoreći o ovom projektu načelnik se osvrnuo i na radove na kanalizacijskoj mreži Međugorja koji su u tijeku te najavio kako uskoro slijedi i raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova na izgradnji tri kraka lokalne kanalizacijske mreže.

Važan projekt čiju je realizaciju načelnik Jerkić naglasio je i označavanje ulica i trgova te uspostava adresnog registra. Uz ovaj projekt posebnu pozornost u svom izlaganju načelnik je posvetio povratku Općinskog suda u Čitluk.

– U prošloj godini smo potpisali ugovor o rekonstrukciji i dogradnji zgrade suda u Čitluku, a radovi na objektu su još u tijeku. Očekujemo da bi početkom 2016. godine Općinski sud Čitluk mogao započeti s radom – kazao je načelnik Jerkić govoreći o povratku Općinskog suda u Čitluk.

U svom izlaganu načelnik Ivo Jerkić osvrnuo se i na nepravednu raspodjelu javnih prihoda, ali je u svoje i u ime svih žitelja Brotnja zahvalio Vladi HNŽ i resornim županijskim ministrima koji su prepoznali važnost i dali potporu realizaciji projekata na području općine Čitluk.

– Kad se pogleda izvršenje proračuna za prošlu godinu stavka potpore viših razina vlasti – potpore od Federacije BiH, nećete vjerovati, ali je to samo 10.000,00 KM, ako se tome doda podatak kako je iz općine Čitluk uplaćeno po osnovu PDV-a oko 34 milijuna KM, mislim da je svaki komentar suvišan – objasnio je načelnik Jerkić i dodao kako je općina Čitluk dodatno oštećena za više od 300.000,00 KM koje je FBiH od općine uzela za povrat kredita MMF-a koji Federacija koristi za javnu potrošnju.

Nakon načelnika Jerkića okupljenima su se obratili: dekan Broćanskog dekanata fra Dario Dodig, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, njegova ekselencija mr. sc. Ivan Del Vechio i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Krešimir Šego posthumno nagrađen Nagradom općine Čitluk za životno djelo

Na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Čitluk predsjednik Marin Radišić i načelnik Ivo Jerkić uručili su nagrade zaslužnim pojedincima.

Nagrada općine Čitluk za životno djelo danas je posthumno uručena pokojnom književniku Krešimiru Šegi, zaslužnom kako za razvoj hrvatske književnosti, prosvjetnog i kulturnog života tako i za izniman doprinos u promidžbi i ugledu općine Čitluk. Priznanje su preuzeli Mira i Vatroslav Šego, supruga i sin pokojnog Krešimira Šege, piše Čitluk.ba.

Godišnja nagrada općine Čitluk na današnjoj svečanosti uručena je Davorinu Dodigu, direktoru i vlasniku tvrtke „Duga-tehna“. Ova uspješna tvrtka nagrađena je za doprinos razvoju gospodarstva u općini Čitluk te izniman doprinos u promidžbi i ugledu općine Čitluk. Uz gospodina Dodiga na dodjelu priznanja pozvan je i Frederico Geremia, predsjednik tvrtke Colorificio San Marco, kojem je također kao iznenađenje uručen maleni dar u znak zahvalnosti.

Zahvalnicu općine Čitluk predsjednik OV Čitluk Marin Radišić i načelnik Ivo Jerkić ove su godine uručili Juri Sušcu koji je nagrađen za nesebičnu pomoć i potporu općinI Čitluk u Domovinskom ratu.

Mnogobrojni gosti na današnjoj su svečanosti izrazili iskrene čestitke povodom Dana općine Čitluk, a brojne čestitke pristigle su i od onih koji danas nisu mogli biti u Čitluku. Tako je primjerice Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj, povodom Dana općine Čitluk iskrene čestitke i najljepše želje za daljnji prosperitet općine Čitluk uputio brzojavom.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi