RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Clintonovi dokumenti: Tuđman bio za isporuke iranskog oružja Bošnjacima; CIA: Hrvatska nije znala za isporuke

Napisano 23.07.2014. 20:34
Clinton - Tuđman

Franjo Tuđman, hrvatski predsjednik, od Petera Galbraitha, američkog veleposlanika u Hrvatskoj, u travnju 1994. godine tražio je suglasnost da Hrvatska bude tranzitna točka za isporuke iranskog oružja u BiH, navodi se u najnovijim deklasificiranim dokumentima administracije Billa Clintona, bivšeg američkog predsjednika.

Ovaj dokument nastao je u svibnju 1996. godine, a u njemu se spominju implikacije zbog pokretanja istrage u američkom Kongresu uoči predsjedničkih izbora 1996. godine o ulozi Clintonove administracije u naoružavanju Bošnjaka iranskim oružjem.

"U proljeće 1994. godine hrvatski predsjednik je pitao našeg ambasadora da li bi SAD bile protiv da isporuke oružja za BiH idu kroz Hrvatsku, jasno stavivši do znanja da bi Iran bio jedan od isporučitelja. Nakon što je provjerio s Washingtonom, naš veleposlanik mu je odgovorio da nema instrukcije. Drugim riječima, mi to nismo odobrili, ali ne bismo ni protestovali", navedeno je u dokumentu, prenose Nezavisne.

Međutim, treba podsjetiti na dokumente CIA, koje su "Nezavisne" ranije objavile, a u kojima se također govori o iranskim isporukama oružja. Recimo, u dokumentu CIA od 20. rujna 1995. godine se sugerira da Hrvatska nije znala za isporuke oružja iz Irana kroz njenu teritoriju. Ovaj dokument sa sastanka najviših dužnosnika Bijele kuće, naslovljen za direktora CIA, napisali su CIA operativci nakon što su Hrvatska i Armija BiH pokrenule akciju protiv Vojske RS u ljeto 1995.

"Skrećem vam pažnju na zategnute odnose u FBiH nakon što je Hrvatska otkrila iranske rakete u isporukama oružja Bošnjacima. U principu, Hrvatska je bila do te mjere uzrujana da je zaprijetila da će srušiti svaki iranski avion koji isporučuje oružje muslimanima", doslovno je navedeno u dokumentu.

Galbraith je 1999. godine u svojim memoarima tvrdio da je Tuđman zaista tražio od Amerikanaca mišljenje o tranzitu oružja preko hrvatske teritorije, te potvrdio da je iz Washingtona dobio prešutnu suglasnost, ali je negirao bilo kakvo američko učešće u tim isporukama.

"Rečeno mi je da je moja instrukcija da Tuđmanu kažem da nemam instrukcije iz Washington", napisao je Galbraith.

Međutim, veoma zanimljivo je da Galbrith proziva CIA čovjeka u Hrvatskoj da je slao izvještaje u Washington po kojima Galbraith i Richard Holbrook vode skrivenu operaciju naoružavanja Bošnjaka preko Hrvatske, te da je ta osoba "bujne mašte" o tome obavještavala Anthonyija Lakea, savjetnika za nacionalnu sigurnost u Clintonovoj administraciji.

"Lake i Holbrook su ranije bili bliski prijatelji, ali se njihov odnos ohladio jer je Holbrook vjerovao da ga Lake spriječava da napreduje u karijeri", piše Galbraith. Prema njegovim riječima, upravo je Lake lansirao istragu u okviru Bijele kuće o američkom učešću u naoružavanju Bošnjaka kako bi se osvetio Holbrooku.

Da li je cijela priča o oružju samo osobni obračun Lakea i Holbrooka, ili se iza toga kriju dublji razlozi teško je reći jer nemamo uvid u sva dokumenta. Galbraith sugerira  da su razlozi bili osobni, potkrepljujući to i tvrdnjama da je taj čovjek CIA u Hrvatskoj bio mlad i ambiciozan i da ga je tračao o vezi koju je imao sa jednom ženom u Zagrebu.

U svakom slučaju, Clintonovi dokumenti donose još neke zanimljive detalje. Naime, cijela ta priča o oružju za Bošnjake je došla do ušiju republikanaca u Senatu, kojima je bilo zanimljivo što se u njoj spominje Iran.

Prema drugom dokumentu iz travnja 1996, takođe objavljenom prošlog petka, nakon što je zakazano javno saslušanje o iranskom oružju, Lake je inzistirao da se senatorima koji će voditi istragu nikako ne pokaže izvještaj CIA o oružju za Bošnjake, već samo "skraćena" verzija. Lake također navodi da je potrebno ubijediti senatore Boba Dola i Arlena Spectera, koji su poveli istragu o oružju, da je zaustave.

"Specter sugerira da će saslušanje biti u četvrtak. Mi se nadamo da ćemo uspjeti da ga uvjerimo da ga odgodi dok mi ne obavimo razgovor sa našim ljudima. Cilj je da ih ubijedimo da nema potrebe za daljom istragom", piše u dokumentu.

Sudeći po dokumentu, strategija Clintonove administracije je da uvjeri javnost da je istraga samo Dolov pokušaj da oslabi Clintona pred predstojeće predsjedničke izbore, prenose Nezavisne.

Istaknuto je da je prešutna suglasnost Hrvatskoj i BiH za kršenje embarga bilo jedina opcija, s obzirom na to da bi, kako su istakli, u suprotnom Srbi mogli vojno porazili Bošnjake, a SAD onda morale direktno ući u rat.

 

dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi