RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čolak: Vrijeme je da strani suci napuste Ustavni sud

Napisano 28.05.2016. 21:18

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak smatra da je vrijeme da strani sudci u Ustavnom sudu BiH konačno ustupe mjesto domaćim. “Mislim da je nužno donijeti zakon koji to regulira, ali koji mora biti u skladu s Ustavom BiH.

Također, smatram da strani sudci u Ustavnom sudu BiH trebamo zamijeniti domaćim, jer to Parlamentarna skupština može napraviti, kako je Ustav BiH i propisao , što je moglo biti učinjeno, a nije, još davno “, rekao je Čolak.

Prema njegovim riječima, u prijedlogu izmjena Kaznenog zakona i zakona o Ustavnom sudu u BiH, koje su ponudili srpske delegati, ima određenih nedostataka a neka rješenja nisu u skladu s Ustavom BiH, zbog čega je potrebno najprije promijeniti određene ustavne odredbe, da bi se neka pravila mogla urediti na drugi način putem zakona.

On je ponovio da inzistira da strani sudci u Ustavnom sudu BiH treba zamijeniti domaćim sucima kao što je to već učinjeno i sa sucima i tužiteljima u Sudu BiH, odnosno Tužiteljstvu BiH, ili kod zamjene ombudsmana, te u Domu za ljudska prava. Čolak je najavio mogućnost formiranja interesorne radne skupine u parlamentu BiH koja bi trebala ponuditi rješenje prihvatljivo za sve strane.

Dom naroda vratio je danas Ustavnopravnom povjerenstvu ovog doma na ponovno razmatranje Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Kaznenog zakona BiH, koje su predložili srpske delegati u Domu naroda.

Srna/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi