RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Corrias: Stanje u BiH je postalo nepodnošljivo

Napisano 25.01.2015. 12:53
Ruggero Corrias

Inicijativa koju su pokrenuli Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Njemačka, a koja je postala službena Inicijativa Europske unije (EU), prilika je za Bosnu i Hercegovinu da se pomjeri s mrtve točke, jer ovo je stanje postalo nepodnošljivo – kazao je u razgovoru za Fenu veleposlanik Italije u BiH Ruggero Corrias.

Corrias smatra kako je sada na političkim liderima iz BiH da tu priliku i iskoriste, i ističe kako je EU spremna pomoći BiH na putu koji je utemeljila Inicijativa EU.

Naglasio je kako su fokus Inicijative EU socijalne i ekonomske reforme koje su neophodne kako bi se svim građanima u BiH osigurali uvjeti za pristojan život.

– Te iste reforme omogućit će BiH napredovati na putu ka članstvu u EU. Ne postoje nikakve skrivene namjere ili pokušaji da se naruši Ustav BiH – podcrtao je Corrias.

Podsjeća na činjenicu kako je Italija, kao važan partner BiH, uvijek bila spremna pomoći.

– Tijekom predsjedavanja Italije Vijećem EU jasno smo dali do znanja kako europska integracija zemalja zapadnog Balkana ostaje prioritet. Nismo se predomislili u tom pogledu – istaknuo je Corrias te dodao kako su im potrebni bolji odgovori od vlasti iz BiH kako bi promovirali ovaj cilj u Bruxellesu.

Podcrtao je kako vlasti u BiH moraju ispuniti ono što obeća “jer sama obećanja više nisu dovoljna.”

Na pitanje hoće li nova vlasti u BiH uspjeti ubrzati proces europskih integracija i riješe socijalno-ekonomske probleme, odgovorio je kako ne može govoriti uime novih vlasti u BiH, niti se miješati u njihove namjere i radnje.

– Ono što znam jeste to kako narod BiH upućuje jasan zahtjev za radikalne promjene. Inicijativa EU je šansa da se građanima BiH počnu davati konkretni odgovori koristeći prednosti koje daje EU – kazao je Corrias.

Međutim, ponovio je, odgovornost je sada na novim vlastima u BiH. Stoga je, naglašava Corrias, potrebno formirati vlade na svim razinama BiH što prije, kako bi pokrenuli reforme što je prije moguće.

Na upit kako bi ocijenio ekonomsku suradnju između Italije i BiH, rekao je kako je ekonomija jedna od osnovnih oblasti suradnje ovih dviju zemalja.

S tim u vezi, naveo je podatke po kojima je Italija drugi trgovinski partner BiH, a ukupna trgovinska razmjena između Italije i BiH iznosila je 1,34 milijarde eura u 2014. godini, što čini 10 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH.

– Osim toga, dvije velike bankarske grupacije u BiH, UniCredit i Intesa Sanpaolo, jesu talijanske. Oko 70 talijanskih tvrtki imaju pogone u BiH, time osiguravajući tisuće radnih mjesta za Bosance i Hercegovce – kazao je Corrias.

Međutim, ističe, usprkos interesu talijanskih investitora, još postoji neiskorišteni potencijal. Po njegovim riječima, nedostatak vladavine prava, korupcija i birokracija u BiH su faktori koji predstavljaju prepreku.

Stoga je, zaključio je Corrias, neophodna transparentnost i jačanje konkurentnosti, “što Inicijativa EU također može omogućiti”.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi