RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Gdje god nije bilo Herceg Bosne više nema ni Hrvata

Napisano 28.08.2016. 20:34

Gdje god nije bilo djelovanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, kao izraza političke volje hrvatskog naroda, političnog i vojnog, Hrvata više nema. Bez obzira da li je to Sarajevo, Goražde, Tuzla, Bihać, Banja luka, jednako je na svakom dijelu – Hrvata je ostalo toliko malo da možemo kazati da su potpuno nestali”, kazao je predsjednik HDZ BiH, HNS-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, govoreći na javnoj tribini u Gorici kod Gruda, organiziranoj u sklopu obilježavanja 23. obljetnice proglašenja Hrvatske Republike Herceg Bosne, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Čović je pozvao one koji su razočarani u postupke političkih zastupnika Hrvata u BiH da “ne klonu duhom”, jer se ravnopravnost hrvatskog naroda sa ostalim narodima u BiH, kako je rekao, može postići samo zajedništvom i zajedničkom sinergijom i iskustvom.

“Moramo stvoriti takav ambijent da mladi ljudi ostaju, te da mnogi koji su otišli i žive diljem svijeta, prepoznaju mogućnost življenja u BiH i da se vrate. Ja sam uvjeren da za to imamo snage a nadahnuće za to nam je upravo Hrvatska republika Herceg Bosna”, kazao je Čović.

-Moramo stvoriti uvijete u naredne dvije godine da reorganizacijom BiH osiguramo sebi apsolutno jednaka prava, koja imaju i druga dva naroda u BiH, dodao je Čović.

Pozdravio je predsjednika Glavnog vijeća HNS BiH i voditelja liste HDZ-a u 11. izbornoj jedinici na hrvatskim parlamentarnim izborima dr. Božu Ljubića za kojeg je rekao da će s još trojicom kolega u Saboru RH znati zastupati interese Hrvata u BiH.

 

David protiv Golijata

Predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vlado Šoljić rekao je kako Hrvati na vrijeme domovinskog rata i organizaciju života u tom vremenu mogu biti ponosni.

“Hrvati su ušli u rat kao David protiv Golijata a izašli su kao pobjednici. Pokazali su ne samo da znaju ratovati za slobodu nego da znaju organizirati kako obranu tako i život općenito u tom vremenu”, rekao je Šoljić.

 

Komu smeta ravnopravnost Hrvata?

Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH kazao je da ambicije onih kojima smeta ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i da se Hrvate ostavi u ovakvom položaju nisu u skladu s europskim demokratskim stečevinama.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Gruda Ljubo Grizelj, čestitao današnje obilježavanje obljetnice HR HB, te uputio riječi ohrabrenja “šestorki” u Haagu.

“Mi Gruđani smo posebno ponosni što su značajni datumi novije hrvatske povijesti Hrvata u BiH upravo vezani za naše područje. Danas obilježavamo 23 godine od utemeljenja Hrvatske republike Herceg Bosne i 20 godina otkad živimo u jednom potpuno drugačijem političkom i pravnom okviru za koji se sve može reći ali se zasigurno ne može reći da je pravedan i da funkcionira na dobrobit Hrvatskog naroda u BiH”, rekao je Grizelj.

 

Počast Bobanu i braniteljima

Obilježavanje 23. obljetnice proglašenja Hrvatske republike Herceg Bosne, kojeg su pod pokroviteljstvom Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, organizirali HZ HB i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH počelo jutros u Mostaru polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim hrvatskim branitelja na Trgu hrvatskih velikana.

Potom je u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici kod Gruda služena sveta misa za prvog predsjednika HR HB mr Matu Bobana i sve poginule hrvatske branitelje, nakon koje su položeni vijenci na Bobanov grob i na spomenik poginulim braniteljima.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi