RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: HNS je postao nezaobilazni politički čimbenik u BiH

Napisano 28.02.2015. 16:59
Dragan Čović

Podnoseći izvješće o radu predsjedništva HNS-a od petog zasjedanja do danas, predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član predsjedništva Dragan Čović kazao je kako je Hrvatski narodni sabor postao nezaobilazni politički čimbenik na političkoj sceni BiH.

“Bez HNS-a BiH danas se ne može formirati ni vijeće ministara ni vladu federacije, ni vlade u 6 županija” kazao je Čović. Obrazlažući izmjene statuta HNS-a BiH kojim je umjesto konsenzualnog načina odlučivanja uvedeno odlučivanje i većinskog izbora članova predsjedništva HNS-a, Čović je kazao kako je to učinjeno da bi se izbjegla mogućnost kakve su se u prošlosti često događale; da zbog jednog ili dvojice pojedinaca u predsjedništvu, predsjedništvo ne može donijeti odluku o zajedničkom nastupu, primjerice na lokalnim ili općim izborima.”Upravo zbog takvih stvari nismo mogli donijeti odluku o zajedničkim nastupu na lokalnim izborima 2012 pa smo zbog toga izgubili izbore za načelnike općina u Vitezu, Odžaku i nekim drugim općinama.”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da su uvažene mnoge primjedbe na rad HNS-a i predsjedništva time što je HNS sada institucionaliziran, odnosno postao je pravna osoba.

Sjedište predsjedništva i HNS-a postao je hrvatskim domom herceg Stjepan Kosača dok su se ranije sjednice održavale u zgradi HDZ-a BiH. Uz to Hrvatski narodni sabor osim predsjedništva i suda časti dobit će i savjetodavno tijelo, odnosno savjet HNS-a u koji će biti uključene osobe iz javnog i kulturnog života. Čović je također najavio da će se zasjedanja HNS-a ubuduće održavati svako 2 godine. Nakon predsjednika HNS-a predsjednik glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić predložio je tekst deklaracije koju bi danas Hrvatski narodni sabor trebao usvojiti.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi