RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović i Izetbegović postigli dogovor o Mostaru?

Napisano 05.10.2015. 18:47

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović navodno su postigli dogovor za Mostar, doznaje Dnevni list iz izvora bliskih HDZ-u BiH. No, kako u vezi s Mostarom ništa ne ide glatko, tako je i s najnovijim dogovorom za koji navodno mostarska SDA ne želi ni da čuje.

 

Detalji

Prema tvrdnjama izvora Dnevnog lista, dogovor predviđa da se izbori u Mostaru provedu po sistemu jedan čovjek – jedan glas kao što je to u svim gradovima u BiH.

Ovaj princip zagovara HDZ BiH jer se on već koristi u svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u BiH. HDZ BiH je stava da Mostar ni počemu više ne treba biti iznimka (slučaj) u odnosu na druge sredine u zemlji.

Bošnjaci, a prije svega SDA, grčevito se bore protiv ovog rješenja, a bivši dužnosnici te stranke ulazili su i u sukob s OHR-om i međunarodnom zajednicom protiveći se ovakvim prijedlozima koji bi prema njihovim navodima majorizirali Bošnjake, a u stvari bi izgubili totalnu kontrolu novca u istočnom dijelu grada.

Dio dogovora Čovića i Izetbegovića predviđa navodno da se pored gradonačelnika u Mostaru ubuduće bira i dogradonačelnik čime bi se štitila politička jednakopravnost Bošnjaka.

Pored toga u tom navodnom rješenju se predviđa da gradonačelnik, dogradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Mostara ne smiju biti iz istog naroda. Treća pozicija trebala bi pripasti Srbima ili možda ostalima. Ono čime je Izetbegović mislio osigurati jednakost za Bošnjake Mostara jeste to da na svakoj odluci moraju biti tri potpisa i to gradonačelnika, dogradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća.

Službene potvrde o ovom dogovoru nema, a u HDZ-u BiH i SDA su zakopčani do grla kada je ova tema u pitanju.

 

Specifična pravila

Mostar je do sada imao specifična izborna pravila koja je 2004. nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown kako bi ujedinio Mostar. Tada je ugašeno šest mostarskih općina od kojih su tri bile većinski bošnjačke, a tri hrvatske i grad je formalno ujedinjen. U Gradsko vijeće Mostara biralo se maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka,  četvero Srba i jedan iz reda ostalih.

Statut se, pak, u praksi pokazao diskriminatorskim te je ustavni sud BiH ukinuo dio izbornih pravila za Mostar, posebno u dijelu koji je predviđao da drastično različit broj birača u gradskim područjima (bivše općine) bira jednak broj vijećnika.

 

Hrvati su bili nezadovoljni takvim rješenjima, jer glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata u Mostaru pa su hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH prije pet godina pokrenuli apelaciju na Ustavnom sudu BiH koji je naložio Parlamentu BiH da promijeni dio Izbornog zakona BiH, o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. Zbog nemogućnosti dogovora oko tih izmjena lokalni izbori 2012. u Mostaru nisu održani.

Posljednji lokalni izbori u ovom gradu održani su 2008. godine.

Ključni politički akteri u Mostaru HDZ BiH i SDA, do sada nisu uspijevali postići dogovor o novim pravilima za Mostar, a u međuvremenu su se stvorile i priče o novom ustroju Mostara. HDZ BiH inzistirao je da Mostar bude jedna izborna jedinica i da važi pravilo jedan čovjek – jedan glas, dok je SDA tražio podjelu Mostara na šest općina koje bi bile i izborne jedinice.

OHR, koji je nametnuo Statut Grada Mostara, u više navrata je pokušavao riješiti ovaj problem i nudio rješenja koja nikom nisu odgovarala. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) je podvlačio kako Mostar mora ostati jedinstven grad.

 

Bešlić jedina vlast

U Mostaru već treću godinu ne funkcionira Gradsko vijeće koje donosi sve ključne odluke, a jedina vlast je gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH), koji u tehničkom mandatu donosi odluke kako život u gradu ne bi stao.

Bešlić koji je odnedavno i predsjednik županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a nedavno je najavio kako će pregovori oko grada Mostara, odnosno izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu vezanom za Mostar i Statuta Mostara uskoro početi.

 

Nada Dalipagić nova gradonačelnica?

Kako se priča o preustroju Mostara i lokalnim izborima zahuktava, tako stižu i informacije o ljudima koji bi se mogli naći na čelu grada Mostara. Jedno od zanimljivijih imena svakako je i poznata mostarska odvjetnica Nada Dalipagić.

Ona važi za jako uspješnu ženu koja bi konačno mogla donijeti osvježenje i velike promjene u gradu na Neretvi. Dalipagić je Dnevnom listu potvrdila kako ima razmišljanja u tom smjeru, ali kako još uvijek nije donijela konačnu odluku.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi