RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva?

Napisano 28.04.2010. 15:56
Dragan Čović

MOSTAR – Predsjednik HDZ-a Dragan Čović u posljednje vrijeme ozbiljno razmišlja o tome da se kandidira na predstojećim izborima, otkrivaju nam izvori iz ove stranke. U javnosti se već počelo spekulirati čak i o tome da bi se mogao kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Čović još nije javno progovorio o svojim planovima, međutim, nikad nije odbacio mogućnost da na predstojećim izborima bude na čelu HDZ-ove liste.

O tome da će upravo Čović biti kandidat HDZ-a BiH, uvelike se priča i unutar kreševske šestorke, jer su čelnici ostalih stranaka na posljednjem sastanku, na kojem se razgovaralo o zajedničkom kandidatu, stekli dojam da bi Čović mogao istaknuti upravo sebe. Prema našim izvorima, Čović je, navodno, na tom sastanku, kolegama jasno kazao: “Nemojte više spekulirati, kandidat će biti predsjednik HDZ-a BiH”.

Više imena


Da nisu u pitanju samo spekulacije iz protivničkih tabora, govore i podaci da se o ovome tiho priča i u krugovima HDZ-a BiH. Iz ove stranke jasno su kazali da će oni imati kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, ali još nisu izišli s imenom. U javnosti se dosad najčešće spominjalo ime aktualne predsjednice Federacije Borjane Krišto kao najozbiljnijeg kandidata, ali ona to nikad nije potvrdila. Spominjala se i kandidatura federalnog ministra turizma Nevenka Hercega, ali je on to odmah demantirao.

Dodikova podrška


Da će Čović u sadašnjim uvjetima isturiti sebe kao kandidata za Predsjedništvo, malo je vjerojatno uzme li se u obzir da nitko od kandidata hrvatskih stranaka nema šanse osvojiti ovu fotelju i pobijediti Željka Komšića, koji će se ponovno kandidirati. Posebno, uzme li se u obzir da bi i na ovim izborima moglo biti više hrvatskih kandidata.
Međutim, uzme li u obzir i činjenica kako bi do izbora moglo doći i do određenih korekcija u Ustavu u smislu da se članovi Predsjedništva biraju u Parlamentu, što je HDZ BiH predlagao više puta, priča o Čovićevoj kandidaturi mogla bi biti i ozbiljna.

On je unaprijed osigurao potporu svog partnera Milorada Dodika, tako da bi u slučaju ovog scenarija mogao računati na ruke SNSD-a, eventualno SDA ili drugog bošnjačkog partnera i fotelja u Predsjedništvu bi zasigurno bila njegova. No, budući da je do raspisivanja izbora ostalo malo vremena, malo je i vjerojatno da će ove korekcije biti unesene u Ustav i Izborni zakon. Jasno je da Čović ima jake aspiracije za vlašću, no u računicu ići pred glasače ili ne, u prilog mu ne idu sudski procesi i kaznene prijave koji se protiv njega vode u više sudova i tužiteljstava.

Bez kaznenih prijava

U prilog tome kako bi Dragan Čović mogao istaknuti svoju kandidaturu i kako su njegove kolege upravo stekle takav dojam tijekom posljednjeg sastanka kreševske šestorke, govore i izjave predsjednika HDZ-a 1990. Bože Ljubića nakon posljednjeg sastanka u Mostaru. On je tada postavio uvjete i visoke kriterije za eventualnu podršku njegove stranke zajedničkom hrvatskom kandidatu za člana Predsjedništva.

“Zajednički kandidat mora ispunjavati nekoliko uvjeta: osobni i profesionalni integritet, da nije predmet sudskih procesa, da nije bio član represivnog aparata u bivšoj Jugoslaviji i da ima političko iskustvo”, izjavio je tada Ljubić očigledno aludirajući na to da neće podržati Čovića i neke njemu bliske ljude.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi