RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Kasni se s formiranjem vlasti jer su napravljene greške u koracima

Napisano 19.12.2014. 11:53
Dragan Čović

- Spremni smo u ponedjeljak predložiti mandatare u pet županija. Kada ćemo imati vlast, a ovo slikovito govorim, u onih pet županija, stvarno ne znam, kazao je predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. On je izjavio da je plan ove stranke bio da se do kraja godine definira osnova vlasti na svim razinama i ocijenio kako su napravljene neke “greške u koracima”, zbog čega to neće biti realizirano.

Čović je u intervjuu za Oslobođenje naveo kako je plan bio do kraja godine u županijama izabrati rukovodstva, kandidate za Dom naroda, mandatare i potencijalno “završiti” vlade.

– Naš plan u kreiranju izvršne vlasti bio je do kraja godine definirati kostur vlasti na svim razinama, što bi značilo da županije budu potpuno završene s rukovodstvima, kandidatima za Dom naroda, mandatarima i potencijalno završenim vladama, koje bi do kraja 2014. imale nacrte proračuna. To je bila ideja i čini mi se da nije bilo nijednog razloga da je ne realiziramo do kraja. Drugi korak je trebao biti napravljen na razini entiteta. Kad sam razgovarao s predstavnicima RS-a, oni su mi jamčili da će do 20. u mjesecu završiti taj posao i uspjeli su u tome. A kod nas je trebalo doći do Doma naroda, koji će predložiti predsjednika i dopredsjednike Federacije, kako bismo došli u poziciju da i mi imamo kandidata za premijera, kazao je Čović.

– Bio sam siguran, čak sam sa gospodinom Izetbegovićem dogovarao da u ponedjeljak, 22. ili najdalje 29. budemo u takvoj situaciji da imamo mandatara Vlade i Vijeća ministara, a kako bismo ove praznike koji se kod nas razvuku na 15-ak dana iskoristili za provjeru tih kandidata. Formalno smo trebali imati svu izvršnu vlast zaključno s prvim mjesecom. Čini mi se da smo napravili neke greške u koracima, kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Na pitanje koliko na kašnjenja formiranja vlasti utječu osobni interesi pojedinaca, a koliko se Federacija može “vaditi” na sustav koji je kompleksniji u odnosu na RS, Čović je naglasio kako to nema veze sa složenošću sustava.

– Ako smo se opredijelili da jednu koaliciju predvodi HDZ, a drugu SDA i DF kao partneri, nema razloga da nas složenost sustava razvuče na nekoliko mjeseci. Volio bih čuti valjan razlog zašto sve županije nisu riješile svoja rukovodstva, izaslanike za Dom naroda kao preduvjet za entitetsku razinu i zašto se nije došlo do definiranja bar pojedinih mandatara tih vlada, kako bismo pripremali izvješća o proračunu za tekuću i onome za narednu godinu. Možda je to preambiciozno, ali mi nemamo vremena, već smo izgubili četiri godine, kazao je Dragan Čović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi