RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Na državnoj razini parlamentarna većina se mijenja od točke do točke

Napisano 17.12.2016. 20:38

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je nakon sastanka sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom kako se građani BiH moraju pripremiti za vrijeme kada će biti u poziciji sami birati suce u Ustavnom sudu BiH. On je na pitanje novinara prokomentirao i izlazak četiri zastupnika iz Kluba SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, prenijela je agencija Fena pisanje portala Klix.ba

Čović je rekao da mu je drago što su SNSD i HDZ BiH imali priliku nakon dužeg vremena održati sastanak i razgovarati o strateškim pitanjima koja su pred njima. 

"Duboko sam uvjeren da će puno stvari ovisiti o suradnji predstavnika SNSD-a i HDZ-a BiH. Mi imao zavidnu razinu usaglašenosti i mislim da ćemo je u idućem razdoblju dograđivati", kazao je Čović. 

Istakao je da je s Dodikom razgovarao o Ustavnom sud BiH i da će se u idućih petnaest dana potruditi da usuglase stav i upute u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. 

"Čitava reforma pravosuđa je nešto čemu se trebamo posvetiti. Mi ne trebamo čekati na europskom putu otvaranje poglavlja da bi neke stvari postavili na svoje mjesto i izbjegli bilo kakve političke utjecaje kada su te institucije u pitanju", rekao je Čović. 

Kako kaže bilo je govora i o dnevno-političkim temama, a suradnja SNSD-a i HDZ-a BiH trebala bi stabilizirati ekonomske i socijalne prilike u BiH. 

Čović je kazao kako će usvojeni mehanizam koordinacije kroz proces odgovaranja na Upitnik Europske komisije morati proći i praktični test. 

"Vidjet ćemo kojom će to dinamikom ići. Mnoštvo pitanje je tamo koje je jednostavno odgovoriti, ali imaju i suštinska mala pitanja gdje će sigurno biti puno problema da se dođe do zajedničkog stava. To sve skupa je dobar test za koji ja vjerujem da je dobar test na kojem se može napraviti dobar iskorak", kazao je Čović. 

Na pitanje novinara postoji li na državnoj razini parlamentarna većina s obzirom na izlazak četiri zastupnika iz Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Čović je odgovorio da se parlamentarna većina mijenja od točke do točke dnevnog reda bio netko dio kluba ili ne.

"Nije ovo ništa novo. Pitanje je jesu li ti ljudi uopće izašli iz Kluba SDA. Pogledajte kako su glasovali oni koji su vlast i vidjet ćete da odavno ne postoji taj vrlo izražen odnos i naravno da ćemo ga morati vrlo jasno preispitati kroz razgovore koje ćemo ovih dana imati s SDA. Ne možete ozbiljne stvari stavljati na dnevni red. Ja sam na sebe preuzeo obavezu da ćemo u FBiH sve što je ostalo završiti do kraja godine. Ostalo je 10 do 15 dana i ono što je u Vladi FBiH usvojeno bez preglasavanja jednog naroda nema razloga da ne bude usvojeno i u Parlamentu FBiH ako imamo tu parlamentarnu većinu, a imamo je formalno. Vidjet ćemo praktično imamo li je, a slično je i na razini države", kazao je Čović. 

Dodao je da je evidentno kako u kontekstu parlamentarne većine na državnom nivou postoji dosta problema i da će koalicijski partneri morati sjesti i razgovarati o njima. Kao jedan od potencijalnih spomenuo je baš zakon o Ustavnom sudu BiH. 

"Što se tiče Ustavnog suda BiH tražit ćemo rješenje jer evidentno je da se mi moramo pripremiti za vrijeme kada će isključivo građani BiH biti u poziciji da popunjavaju mjesta u Ustavnom sudu BiH", rekao je Čović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi