RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Nemamo obvezu prema nekom tko degradira hrvatski narod u BiH

Napisano 28.10.2014. 00:02
HNS

Hrvatski narodni sabor (HNS) će nam biti potreban sve dok hrvatski narod ne ostvari apsolutnu jednakopravnost s druga dva naroda u BiH, izjavio je u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH i HNS te novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a, Čović je, kako piše Dnevnik.ba, izjavio kako je HNS i pokrenut zbog pokušaja da ”ljudi birani od drugih naroda predstavljaju Hrvate u tijelima vlasti”.

 

128.000 glasova

-Dok takva mogućnost postoji, HNS će biti prevažan za BiH i Hrvate, rekao je Čović.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a, kojoj je nazočio i predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, raspravljano je o sazivanju Sabora kojeg će činiti svi politički predstavnici Hrvata izabrani na posljednjim lokalnim i općim izborima.

-Sukladno Statutu kojeg imamo, na Saboru će sudjelovati svi izabrani hrvatski dužnosnici na lokalnim izborima od prije dvije godine i svi oni koji će nakon 11. studenoga i formalno biti hrvatski politički predstavnici u različitim skupštinama i parlamentima na svim razinama u BiH. Sabor ćemo sazvati što prije, rekao je Čović.

Istaknuo je i kako je on u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva dobio preko 128.000 glasova. Vidjet ćemo, dodao je komentirajući mogućnost ulaska HDZ-a 1990 u vlast, kakvi su odnosi na državnoj i federalnoj razini.

-Vrata nikom nisu zatvorena, no, rezultat je taj koji će nas određivati prema bilo kojoj stranci. Poslali smo kao HNS snažnu poruku i građani su na nju pozitivno reagirali. Dobili smo tri četvrtine podrške hrvatskog biračkog tijela. To nas obvezuje da na taj način razmišljamo i o implementaciji izbornog rezultata, kazao je Čović uz opasku kako on nema ”nikakve obveze prema nekom tko degradira hrvatski narod u BiH”.

-Takvi će se sami prepoznati. Glasačko tijelo hrvatskog naroda je dominantno dalo odgovor što misli o strankama koje su zajedno izašle na izborima. Bez te snage nitko neće moći napraviti vlast, rekao je Čović. Isto tako, potvrdio je kako će se ovoga tjedna sastati s čelnicima SDA Bakirom Izetbegovićem i SNSD-a Miloradom Dodikom. Stranke HNS-a, veli, žele razgovarati s legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda i predstaviti im svoj program.

-Oko tih pitanja moramo imati srodno razmišljanje s SDA i SNSD-om. Potom ćemo vidjeti s kim to proširivati. Spremni smo preuzeti svoj dio odgovornosti. Nastojat ću kolege motivirati da do kraja godine dobijemo izvršnu vlast ili ključne nositelje te vlasti, izjavio je Čović.

 

Reforma

Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 i Čovićev protukandidat u utrci za Predsjedništvo, koji je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao kako je ponosan na 25. 000 glasova osvojenih u Sarajevu, rekao je nakon sjednice Predsjedništva HNS-au Mostaru kako još nije precizno dogovoren datum zasjedanja HNS-a, jer se, kako prenosi Dnevnik.ba, čeka službena potvrda izbornih rezultata.

-Predlagao sam da se oformi tijelo koje bi pripremilo dokumente za zasjedanje HNS-a, kako bismo stvorili pozitivno ozračje i prevazišli otvorena pitanja unutar samog HNS-a. Svaka stranka i svi članovi Predsjedništva HNS-a zauzet će svoja stajališta. HNS treba biti krovna i strateška organizacija bh. Hrvata koja treba ujediniti potencijale koji bi se borili za pravedniju poziciju hrvatskoga naroda, ali i za demokratsku, pravednu, zaposlenu i multietničku BiH, istaknuo je Raguž. Također, rekao je kako tek treba vidjeti kako će se koja članica HNS-a odrediti po pitanju potencijalne reforme ovog tijela.

-Za HDZ 1990 HNS je krovna i strateška institucija za koordiniranje svih potencijala koje imamo, a ne dnevnopolitički okvir. Moguće koaliranje, pak, nije bilo na dnevnom redu. Analizirat ćemo prvo rezultate na stranačkim tijelima i zauzeti stajališta prema procesu formiranju vlasti. Nas zanima vlast koja će biti formirana na pozitivnom europskom pristupu i na načelima koja mogu pokrenuti ovu zemlju i postići unutarnji konsenzus o ustavnim reformama i reformama Izbornoga zakona BiH, izjavio je Raguž.

Njegov dojučerašnji stranački predsjednik Božo Ljubić, inače predsjednik Glavnog vijeća HNS-a je, s druge strane, rekao kako je lista HNS-a ostvarila izborni rezultat koji im omogućava da u budućnosti realiziraju strateške interese HNS-a.

-Na zasjedanju HNS-a dopunit ćemo političke dokumente koji se tiču misije Sabora. HNS ni do sada nije bio zbir političkih stranaka s hrvatskim predznakom. Sada je jako bitno da nakon objave izbornih rezultata sjednu za stol politički predstavnici tri konstitutivna naroda. HNS je dobio tri četvrtine hrvatskih glasova i sada se čeka da se iskristaliziraju koalicije druga dva naroda, kazao je Ljubić. Inače, HNS je dobio i službeni ured u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

-Želimo eliminirati stigmu koja se vrlo često od zlonamjernika plasira u javnost da je HNS vlasništvo jedne stranke. Ovdje nema nikakvog ekskluziviteta. Svačije mjesto definira rezultat izbora, tj. izbor u različite razine vlasti u BiH. Vrata HNS-a su svima otvorena sukladno dokumentima HNS-a i Statuta, izjavio je Ljubić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi