RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Nužna je suštinska promjena Ustava BiH

Napisano 27.04.2017. 23:37

Hrvati već dulje vrijeme vode borbu u Federaciji BiH o izboru njihovih predstavnika u vlasti. Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, gostujući u emisiji Telering RTRS-a, kazao je kako rješenje vidi u novom izbornom zakonu.

Čović smatra da se neće ništa vitalno promijeniti novim zakonom, već samo kupiti mir za idućih 18 mjeseci. Kaže da je to samo Izborni zakon i da je potrebna suštinska promjena kroz Ustav BiH, a za to treba dvotrećinska većina.

- Treba udovoljiti odluci Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda. Drugim riječima, kako izabrati broj predstavnika u Domu naroda jednog, drugog i trećeg naroda, odnosno broj ostalih. Biramo 17 predstavnika Hrvata, Bošnjaka i Srba i određeni broj ostalih. I onda se oni biraju kako se i dosada biralo za državni nivo. Što se tiče Predsjedništva BiH, prijedlog je takav da ne želimo da jedan narod bira drugom narodu predstavnike - rekao je Čović gostujući u emisiji Telering Radio-televizije Republike Srpske.

Zakon o akcizama samo je razotkrio ono o čemu se već mjesecima priča, da većina na razini BiH ne funkcionira. Čović navodi da se dogovor mora postići bez preglasavanja.

- Mi smo to željeli uvijek cjelovito sagledati i zaštiti sve dijelove unutar sustava  koji se bave realnom proizvodnjom u BiH, da ne dođu u težu situaciju. Vjerujem da ćemo imati dovoljan broj "ruku" da to rješenje prođe - rekao je Čović.

Čović je naveo i da Hrvati imaju prijedlog kada je riječ o zakonu o RTV servisu, za koji vjeruje da ima mogućnost prolaska u Parlamentu.

Pogledajte što  je još hrvatski član Predsjedništva BiH  rekao o evropskom putu BiH, odnosima sa zemljama regije,  položaju Hrvata, odnosu sa predsjednikom Republike  Srpske Miloradom Dodikom, naveo je RTRS.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi