RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ČOVIĆ S PREDSJEDNICOM HRVATSKE: BiH kao država se ne protivi gradnji Pelješkog mosta

Napisano 11.09.2017. 23:21

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, a tema sastanka bili su odnosi dviju zemalja, političke prilike u Bosni i Hercegovini i njezin euroatlantski put.

U vezi izgradnje Pelješkog mosta, Čović je informirao sugovornicu da, što se tiče institucija BiH, nema nikakvih formalno-pravnih zapreka niti smetnji za nastavak projekta, a da se na individualne stavove i reakcije pojedinih dužnosnika u BiH ne može utjecati, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dodao je da u BiH određene političke snage koriste pitanje izgradnje Pelješkog mosta u dnevnopolitičke svrhe i u kontekstu predizborne kampanje za opće izbore 2018.

Zbog toga se namjerno projiciraju problemi u međudržavnim odnosima s Republikom Hrvatskom tamo gdje oni objektivno ne postoje. Istina je da mostovi povezuju a ne razdvajaju i da će od izgradnje Pelješkog mosta obje zemlje imati obostrane koristi, osobito lokalna zajednica u općini Neum, koja će nakon njegove izgradnje mnogo normalnije moći funkcionirati u vrijeme ljetne sezone, kazao je Čović.

Zajednička je ocjena da je Pelješki most važan projekt, kako za Republiku Hrvatsku, tako i za Bosnu i Hercegovinu, širu regiju i EU. Riječ je projektu razmjera i značaja kojeg treba pozdraviti i koji je u interesu svih. Pri tom je važno naglasiti da Republika Hrvatska most gradi isključivo na svojem teritoriju, ni na koji način ne dovodeći BiH u izolaciju. Naprotiv, njegova izgradnja donosi nove prilike, posebice za unapređenje turističkih potencijala općine Neum, stoji u priopćenju.

Od ključnog značaja za demokratsku stabilnost BiH ocijenjene su izmjene Izbornog zakona, te onih odredbi koje se odnose na izbor izaslanika u Dom naroda Federacije BiH a koje je Ustavni sud BiH proglasio nevažećim.

U pitanju je najvažnija odluka najviše sudske instance u BiH koja je izravno povezana sa temeljnim ustavnim načelom konstitutivnosti, te nalaže obvezu njezine provedbe u smislu osiguranja pravičnog političkog sudjelovanja i suodlučivanja konstitutivnih naroda BiH, putem njihovih legitimno izabranih političkih predstavnika.

Sugovornici su zaključili da neprovođenje ove odluke izravno ugrožava principe Daytonskoga mirovnog sporazuma i njegovog ustava, te proizvodi daljnje ozbiljne reperkusije po neravnopravan položaj Hrvata BiH, na što su dužni reagirati i Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.

U priopćenju se dalje navodi kako je zaključeno da je Izborni zakon nužno izmijeniti do kraja 2017. godine na način da se izmjenama osigura autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije BiH i Predsjedništvu BiH, ali i svim institucijama zajedničkog odlučivanja.

Neodložno je nužno da se svi akteri u predstojećem razdoblju u dobroj namjeri posvete rješenju tog pitanja, čije je dosadašnje odgađanje u velikoj mjeri prouzročilo aktualnu političku krizu u BiH. To će ujedno biti najbolji pokazatelj iskrene posvećenosti reformskim procesima.

Na kraju sastanka sugovornici su iskazali snažnu opredijeljenost za daljnjim razvojem suradnje dviju zemalja i rješavanjem svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa i otvorenog dijaloga. Predsjednica Grabar Kitarović je u tom smislu iskazala čvrstu potporu BiH na njezinom europsko-atlantskom putu, te je potvrdila svoj skori posjet Bosni i Hercegovini.

 

Predsjedatelj Čović je ocijenio da je Republika Hrvatska prijateljska zemlja, s kojom BiH dijeli najdužu granicu, ali da ta bliskost i prijateljstvo na poseban način obvezuju kada je u pitanju odgovornost u odnosima dviju država te način komunikacije političkih dužnosnika, prvenstveno u Bosni i Hercegovini, stoji na kraju priopćenja za javnost Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi