RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović špekulira hrvatskim interesima u BiH?

Napisano 20.03.2010. 01:15

Jučerašnja najava predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da će ta stranka "sigurno imati svog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH" izazvala je različite reakcije među njegovim kolegama, liderima ostalih stranaka članica "kreševske šestorke".

- Nadamo se kako će u HDZ BiH ipak prevladati razum, nad uskostranačkim interesima, izjavio je za Dnevnik.ba predsjednik HSP Zvonko Jurišic, komentirajući izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića. 

Jurišić, čiju nam je izjavu prenio glavni tajnik te stranke Željko Asić, kazao je kako se tri vodeće hrvatske stranke HDZ BiH, HDZ 19990. i HSP trebaju dogovoriti oko člana Predsjedništva BiH, predsjedatelja Vijeća ministara i prvog čovjeka u ime Hrvata u Parlamentu BiH.

- To će biti prijedlog HSP-a. Mi ćemo taj prijedlog u ponedjeljak u pismenoj formi uputiti HDZ BiH i HDZ 1990. i nadamo se da će u HDZ BiH prevladati razum, nad stranačkim interesima. Ako se HDZ BiH ogluši neće imati više smisla sastanci Kreševske šestorke. No, ponavljam nadamo će kako će u HDZ BiH imati više osjećaja za ono što je nacionalni interes, nego što su ovim potezom pokazali da ga imaju, prenio je Asić izjavu predsjednika "pravaša" Zvonke Jurišića.

Bitno je da bude dogovor

Predsjednica HSS- NHI Ljiljana Lovrić nije iznenadena Čovićevom jučerašnjom izjavom. Ona kaže kako je svim ostalim članicama "kreševske šestorke" i prije te njegove izjave poznat stav HDZ BiH, te kako Čovic, zapravo, nije rekao ništa novo.

-Meni je teško komentirati nešto što nisam ssvojim ušima čula, jer ne znam u kojem kontekstu je to rečeno. HDZ BiH na dosadašnjim sastancima nikada nije rekao da neće imati svog kandidata.Isto tako je rečeno da se s tim neće špekulirati, dok se ne vidi hoće li presuda suda u Strazbourga biti implementiranma kroz amandmane na Ustav. HDZ BiH je i na pretprošlom sastanku rekao da će oni imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH ukoliko ostane ovakav način izbora članaova Predsjedništva BiH, izravan, a ne neizravan, kroz parlamentarnu skupštinu. Nitko se nije protivio tome što su oni rekli, već smo svi kazali: OK, nije nikakav problem, ali bi u tom slučaju išli u neki širi aranžman tipa, malo šire hrvatske koalicije za parlament BiH, odnosno entitetske parlamente. Čović, dakle, ništa revolucionarno, ništa novo, nije rekao, i ne vidim zašto bi to što je rekao trebalo sekirati Hrvate, kazala je Lovric za Dnevnik.ba.

Predsjednica HSS- NHI kazala je kako niti ona niti nitko od ostalih stranaka iz kreševske šestorke  Čoviću ne može osporiti da njegova stranka ima kandidata za državno Predsjedništvo.

- Ne možemo mu to osporiti iz jednostavnog razloga što je to najjača hrvatska stranka koja nosi 100 tisuća glasova. Normalno je da im treba dati primat ( HDZ BiH,op.aut) da oni, haj'mo reći biraju i ne bi bilo ni fer, ni korktno da ih mi uvijetujemo u smislu ovaj nam se svida, ovaj nam se ne svida. Ukoliko podržimo( kreševska šestorka) njihovog kandidata, dakle kao zajedničkog kandidata, onda ćemo ići u neki širi aranžman s HDZ BiH, koji sam već spomenula, kazala je Lovrić

Ovdje režemo dio članka u kojem se spominje "100KM" stranka, koju bi trebalo zabranit i zato njihova priopćenja ne objavljujemo niti im želimo davat medijsku pozornost.

Od lidera HDZ 1990. Bože Ljubića nismo uspijeli dobiti izjavu, budući mu je mobitel bio isključen.

Podsjetimo, predsjednik HDZ BiH Dragan Čovic, kazao je jučer u Tuzli, kako će "HDZ BiH sigurno  imati svojega kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH". -No, otvoreno govoreći, bila bi potpuno druga priča ako bi Parlamentarna skupština BiH usvojila izmjene Ustava i Izbornoga zakona koji se tiču toga. Ali, to je malo vjerojatno..., pojasnio je Čović.


Po njegovu sudu, ono što je već potpisano u Butmiru a tiče se hrvatskog clana Predsjedništva BiH, posve je jednako stajalištu HDZ-a BiH.

-To je, kazao je, -izbor hrvatskoga clana Predsjedništva, kao i ostala dva iz druga dva konstitutivna naroda u Domu naroda i Zastupničkom domu državnog parlamenta.

Podsjetimo, predstavnici stranaka potpisnica Kreševske deklaracije na prošlom su sastanku u Mostaru dogovorili kako će tražiti da se članovi Predsjedništva biraju u Parlamentu BiH, te da njihov izbor osim Zastupničkog doma mora potvrditi i Dom naroda, uključujući i većinu u nacionalnim klubovima tog doma. Dogovorili su se i da će time uvijetovati podršku amandmanima na ustav BiH kako bi se otklonile diskriminatorske odredbe prema nacionalnim manjinama i tako implementirala odluka Suda za ljudska prava iz Strazbourga. Istakli su kako je ovo prilika da se otklone ne samo diskriminatorske odredbe u Ustavu BiH i izbornom zakonu prema nacionalnim manjinama, već i odredbe koje diskriminiraju Hrvate u BiH, kao konstitutivni narod, zahvaljujući kojim je moguće da nehrvati izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kao što je to bio slučaj s izborom Željka Komšića.

HB.org l dnevnik.ba | poskok.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi