RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović u Busovači: Bez rješavanja hrvatskog pitanja nema ni BiH

Napisano 25.09.2014. 11:36
HDZ BiH u Busovači

„Kroz HNS BiH smo poslali jasnu poruku svima onima koji su mislili da će kroz različita razjedinjavanja moći opet odlučivati umjesto nas. Želimo da Hrvati biraju Hrvate na svim razinama. Nismo dobili odgovor na hrvatsko pitanje, bez tog pitanja nema ni Bosne i Hercegovine“, rekao je predsjednik HDZ  BiH i Hrvatskog narodnog sabora i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović na sinoćnjem predizbornom skupu u Busovači.

Nama, dodao je, treba gospodarski oporavak da naša mladost ostaje ovdje. Radi njih trebamo razvijati gospodarstvo, ali bez lažnih obećanja. Moramo biti humani jer je previše onih koji trebaju našu pomoć. Da bi sve to omogućili moramo izgraditi bolji pravni okvir. Nitko nam neće pomoći dok to ne riješimo. Domovinski rat je bio častan i na njega trebamo biti ponosni. Stoga je naša obveza brinuti o braniteljima, koji su dosta obespravljeni i zapostavljeni.

Čović je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, govorio je o izbornim programu, te predstavio svih sedam točaka, odgovora, s kojima će se HDZ i stranke okupljane oko HNS-a BiH pozabaviti kad dođu na vlast poslije 12 listopada.

U prepunoj Gradskoj športskoj dvorani u Busovači HDZ i HNS BiH održali su predizborni skup i predstavili kandidate za Opće izbore u BiH. Prije skupa, visoko izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH posjetilo je Župni uredu u Busovači i susreli su se s župnikom.

Izaslanstvo je položilo vijenac i upalilo svijeće kod Spomen obilježja svim poginulim braniteljima, koji su svoj život položili za obranu naše Domovine.

Nakon toga izaslanstvo se uputilo u Gradsku sportsku dvoranu, gdje su ih u velikom broju dočekali članovi i simpatizeri HDZ-a BiH.

Na samom početku sve nazočne pozdravila je predsjednica OV Busovača i kandidatkinja na listi HDZ-a BiH i koalicije stranaka HNS BiH za Zastupnički dom PS BiH, Mirjana Plavčić koja se osvrnula na veliku nezaposlenost i teško stanje u državi, ali i da lista HNS-a BiH ima sposobne ljude koji će znati odgovoriti na takvo stanje.

U ime HDZ-a RH svim nazočnima obratio se predsjednik ŽO HDZ-a Osiječko-baranjske županije, Ivan Anušić. On je u svoje osobno ime i u ime HDZ RH dao bezrezervnu podršku HDZ-u i HNS-u BiH, te naglasio važnost zajedništva Hrvata u BiH koja kroz koaliciju HNS-a bori za interese Hrvata u BiH.

U ime 33 kandidata s liste za Skupštinu Srednjobosanke županije obratila se članica Predsjedništva HDZ-a BiH i nositeljica liste HDZ-a BiH i koalicije stranaka HNS-a BiH za Skupštinu SBŽ, Lidija Bradara koja je kazala da „Srednja Bosna mnogo znači za Bosnu i Hercegovinu, i bez Srednje Bosne ova zemlja je paralizirana.

Pokušali su uništiti naš identitet, našu kulturu, naše branitelje, gospodarstvo…ali nisu uspjeli. Sve što su napravili jest kaos u kojem se trenutno nalazimo. Mi ne želimo ništa obećavati, nego ćemo nastaviti raditi za vas kao i do sada. Zato odaberite Hrvatski odgovor, dajte glas za hrvatsku sudbinu u hrvatskim rukama“ istakla je Bradara.

Potpredsjednik HDZ-a BiH i nositelj liste HDZ-a BiH i koalicije stranaka HNS-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH Marinko Čavara stavio je naglasak na mlade ljude koji su budućnost i koji mogu napraviti izvrsnost, ali im treba dati svaki vid potpore.

Osvrnuo se i na nelegitimnu i nelegalnu vlast u Federaciji BiH.

„Večeras u ovoj dvorani ispisujemo novu stranicu u borbi hrvatskog naroda za ravnopravnost. Vlast u Federaciji kršenjem zakona hrvatskom narodu želi uzeti dostojanstvo. Odlučivali su o svim tijekovima novca, a usmjeravali su ih u svoja poduzeća, obespravljivali hrvatske branitelje, birali Hrvatima predstavnike. To više ne smijemo dopustiti. Neka hrvatski odgovor bude izlazak na izbore i sprječavanje neke nove platforme“ rekao je Čavara.

Nositelj liste HDZ-a BiH i koalicije stranaka HNS-a BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, Nikola Lovrinović je naglasio da Hrvatski narod i HDZ BiH dala priliku BiH, a daje priliku i sada, i kad je trebalo branit ovu državu, i kad je trebalo prihvatiti Washingtonski i Daytonski sporazum, ali da od toga nismo ništa dobili.

„Promijenili su Ustav, razne zakone, smjenjivali nas, novčano kažnjavali, zatvarali, ali im ništa nije pomoglo. Pozivam ih da to prestanu radit jer mi nećemo odustati od naših zahtjeva za ravnopravnost“, zaključio je Lovrinović.

U zabavnom dijelu programa sudjelovali su Grupa „Gloria“ , Folklorna skupina „Napredak“, Bend „Inuendo“ i Mate Bulić.

HMS

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi