RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Vijeće ministara nema podršku

Napisano 15.09.2017. 23:17

Vijeće ministara na putu je da i formalno izgubi podršku parlamentarne većine. Denis Zvizdić dobio je zadatak od zastupnika Zastupničkog doma da do narednog tjedna prikupi potpise onih koji još podržavaju aktualno Viječe ministara. To će, kako stvari stoje, teško uspjeti da uradi.

Od bivšeg stranačkog kolege, Denisa Zvizdića, zastupnici Nezavisnog bloka zatražili su da ih informira o odnosu Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH. Zvizdić to nije učinio, a Nezavisni su otišli korak dalje i zatražili da Zvizdić dostavi dokaz o podršci parlamentaraca, javlja RTRS.

Sadik Ahmetović, zastupnik Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu PS BiH, zatražio je od predsjedavajućeg Savjeta ministara da do naredne sjednice dostavi Zastupničkom domu PS BiH potpise zastupnika koji u ovom trenutku podržavaju predsjedavajućeg Vijeća ministara i Savjet ministara.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da to što su zastupnici Zvizdića zadužili da prikupi potpise o svom legitimitetu, dovoljno govori. Izvjesno je da Vijeće ministara nema podršku, rekao je Čović.

"To onda znači da se neće izabrati novo Vijeće ministara, već smo samo oslabili još jednu kariku i sasvim je izvjesno da ako to dođe na dnevni red, imat ćemo jasan stav koji će biti negativan po VM i Zvizdića", rekao je Čović.

Ovaj zaključak zastupnici su usvojili, ali ipak sumnjaju kako će Zvizdić do naredne sjednice dostaviti potpise. SNSD-ov Staša Košarac poručuje da je propao koncept vlasti na nivou BiH, okupljen oko SDA i SDS-a.

"Nisam siguran da će spisak biti dostavljen. Vode se neki razgovori, mi smo kontaktirani oko smjene Vijeće ministara, ali ono što je posebno postalo indikativno na zadnjoj sjednici je i da Kolegij nema većinu”, dodao je Košarac.

Iako ove jeseni neće nedostajati previranja na političkoj sceni BiH, novog Vijeća ministara neće biti, uvjereni su analitičari. Moguće je da Vijeću ministara zastupnici izglasaju nepovjerenje, ali Zvizdić i ministri, gotovo je sigurno, ostaju u foteljama do izbora iduće godine.

Kako Vijeće ministara radi, najbolje se vidi po dnevnom redu posljednjih nekoliko sjednica Zastupničkog doma. Zastupnici nisu razmatrali nijedan novi zakon, već su raspravljali o izmjenama i dopunama postojećih zakona, o izvještajima i davali suglasnost na međunarodne sporazume.


Nema komentara

Anketa

Ustavi