RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Za HNS prioritet je izmjena Izbornoga zakona

Napisano 18.04.2017. 23:47

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH razgovarano je o tome koje će se aktivnosti pokrenuti kako bi se set zakona na svim razinama vlasti našao u parlamentarnoj proceduri.

- Vjerujem da ćemo već sutra na državnoj razini imati neke inicijative kroz našu Koordinaciju hrvatskih stranaka, a mislim i u ovom tjednu i na razini entiteta – kazao je predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Naime, prioritetno je riječ je o izmjenama i dopunama Izbornog zakona te zakonu o RTV servisu.

- Što se tiče Izbornog zakona on će već sutra biti na koordinaciji svih hrvatskih stranaka, odnosno zastupnika i ministara u Vijeću ministara BiH. Ideja je da prijedlog modela koji smo usuglasili ranije ide u proceduru putem našeg kluba u jednom, odnosno drugom domu parlamentarne skupštine – kazao je Čović.

- Vjerojatno u idućih pet ili šest dana, trebali bi imali prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona u proceduri na prijedlog našeg kluba zastupnika – dodao je.

Čović pojašnjava kako treba udovoljiti odluci Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

- Drugim riječima kako izabrati broj zastupnika u Domu naroda jednog, drugog i trećeg naroda, odnosno broja ostalih koji je tamo predviđen. Biramo 17 predstavnika Hrvata, Bošnjaka i Srba i određeni broj ostalih kako je to predviđeno po tom modelu. I onda se oni biraju kako se i dosada biralo za državnu razinu. Što se tiče Predsjedništva BiH, prijedlog je takav da ne želimo da jedan narod bira drugome narodu predstavnike – kazao je predsjednik HNS-a BiH.

Smatra kako bi u iduća dva mjeseca mogli doći do rješenja koje bi im osiguralo da mogu iduću godinu i pol normalno raditi na reformskim pitanjima.

- Ne mislim da ćemo išta vitalno promijeniti ovim Izbornim zakonom nego imati mir za idućih 18 mjeseci. To je samo izborni zakon a nama treba suštinska promjena kroz Ustav BiH i jasno nam je da za to treba dvotrećinska većina – istaknuo je Čović.

Vezano za zakon o RTV servisu istaknuo je kako će nastojati dobiti adekvatnu potporu druga dva naroda kako bi konačno definirali da taj sustav funkcionira i da nema problema u funkcioniranju, kao što je to danas slučaj.

Čović navodi kako idu s prijedlozima za koje vjeruju da imaju mogućnost prolaska u parlamentu.

Ponovno je naveo problem oko funkcioniranja parlamentarne većine, kazavši kako se mora naći konsenzus, odnosno dogovor bez preglasavanja.

Na upit novinara kako će se očitovati o Zakonu o akcizama, Čović je kazao kako HDZ BiH nikad nije dvojio oko akciza.

- Mi smo to željeli uvijek cjelovito sagledati i zaštiti sve dijelove unutar sustava koji se bavi realnom proizvodnjom u BiH, da ne dođu u težu situaciju. Vjerujem da ćemo imati dovoljan broj ruku da to rješenje prođe – zaključio je Čović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi