RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čovićev kandidat Ljiljana Lovrić?!

Napisano 29.03.2010. 14:21
Ljiljana Lovrić

MOSTAR- Iako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović posljednjih dana nekoliko puta jasno naglasio kako će ova stranka imati svog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, nitko od čelnih ljudi ove stranke ne želi preuzeti rizik i ući u borbu za koju se zna da je unaprijed izgubljena, otkriva naš izvor blizak HDZ-u BiH. Stoga bi Čović, tvrdi isti izvor,  kao “kompromisno rješenje” i zajedničkog kandidata hrvatskih stranaka potpisnica Kreševske deklaracije mogao predložiti predsjednicu HSS-NHI-ja Ljiljanu Lovrić. Ovo nije nemoguća opcija uzme li se u obzir da je Lovrić u posljednje vrijeme jako naklonjena HDZ-u BiH i da bi s ovom strankom mogli ići i u predizbornu koaliciju unatoč velikom protivljenju dijela HSS-NHI-ja.

Odbili kandidaturu

Najistaknutiji članovi HDZ-a BiH koji su bili u opcijama za kandidata ove stranke za Predsjedništvo BiH, poučeni lošim iskustvom s Ivom Mirom Jovićem, koji je na prošlim izborima izgubio utrku sa Željkom Komšićem, nisu željeli ulaziti u propale kombinacije. Uzme li se u obzir i činjenica da bi i druge hrvatske stranke mogle imati svoje kandidate, ne postoji gotovo nikakva šansa da bi kandidat HDZ-a BiH mogao ući u Predsjedništvo. Stoga su zamjenik predsjednika HDZ-a BiH  Niko Lozančić i potpredsjednica Borjana Krišto u startu Čoviću dali do znanja da nisu zainteresirani za ovo mjesto i da bi se radije natjecali za neku drugu dužnost. I aktualni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg također se spominjao kao jedna od opcija za kandidata HDZ-a BiH. No, nakon što su Lozančić i Krišto skupili hrabrost i odbili kandidaturu, to je isto učinio i Herceg. Jasno je kako vrh HDZ-a BiH ne vidi velike šanse u srazu sa Željkom Komšićem ukoliko bude nastupio sam. Ukoliko bi ova stranka dobila  potporu ostalih pet stranaka potpisnica Kreševske deklaracije, šanse za osvajanje fotelje u Predsjedništvu bi se povećale. No, budući da je jasno da ostale hrvatske stranke, prvenstveno HDZ 1990. i HSP BiH (Đapić - dr. Jurišić), ni u kojem slučaju neće pristati na “ultimatum” HDZ-a BiH, koji traži bezrezervnu potporu za čovjeka iz svojih redova, Čoviću jedino rješenje ostaje predlaganje treće osobe koja neće biti izravno vezana uz stranku.

“Kompromisno rješenje”

Stoga je Lovrić logično rješenje, tim više što se radi o ambicioznoj političarki koja je u malo vremena uspjela zasjesti na vrh respektabilne političke opcije kakva je HSS-NHI, a ne treba ni zaboraviti kako se radi o osobi koja više preferira HDZ BiH od ostalih hrvatskih stranaka. Naime, Lovrić je do sada izravno sudjelovala u razgovorima s vodstvom HDZ-a BiH o predizbornom strateškom partnerstvu, a njezini su potezi pritom odali kako upravo ona predstavlja onaj dio HSS-NHI-ja koji je politički bliže opcijama koje zastupa Dragan Čović. No, istodobno se postavlja pitanje hoće li i druge hrvatske stranke pristati na Čovićevo “kompromisno rješenje” budući da je HDZ 1990. već najavio da će do idućeg sastanka stranaka potpisnica Kreševske deklaracije imati svog kandidata.

Jurišićevo upozorenje

U traganju za rješenjem oko svehrvatskog predsjedničkog kandidata javljale su se različite opcije, pa čak i predlaganje nestranačke osobe. Međutim, najava HDZ-a BiH da će imati svog kandidata za kojeg će tražiti potporu, bacila je u vodu svu mogućnost kompromisnog dogovaranja, što je za sobom povuklo zaključak HDZ-a 1990., u kojem najavljuje predlaganje svog kandidata. U svemu tome Jurišić upozorava kako neće apriori dati potporu jednostrano kandidiranim ljudima bilo Čovićevim, bilo Ljubićevim. Istodobno podsjeća da je s Ljubićem imao drukčiji dogovor, u kojem je jasno naznačeno da će obje stranke zajedno raditi na prijedlogu kandidata ukoliko propadne svehrvatski dogovor.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi