RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Cvjetnica - prvi dan Velikoga tjedna

Napisano 30.03.2015. 11:38
Cvjetnica - prvi dan Velikoga tjedna

Vjernici diljem Hrvatske i BiH danas obilježavaju svečani Isusov ulazak u Jeruzalem. Na misama se čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti. Organiziraju se procesije i na blagoslov se nose maslinove i palmine grane. S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za blagdan Uskrsa.

Prema kazivanju, prije 2000 godina narod je dočekao Isusa te ga uveo u glavni grad kličući mu kao kralju. Kako Isus nije htio iskoristiti priliku koju je narod priželjkivao te ga povesti u bitku za rušenje rimskog okupatora, razočarano se mnoštvo od Krista ubrzo odvratilo i poduprlo njegove protivnike.

Tako je Cvjetnica postala uvod u Isusovu muku. Zato je na Cvjetnicu, uz blagoslov grančica, u središtu misnoga slavlja upravo kazivanje Kristove muke.

Davni je običaj u Mostarsko duvanjskoj biskupiji da se čitav tjedan od Glušnice, tj. 5. korizmene nedjelje do Cvjetnice, posveti molitvi protiv psovke u našem narodu.

Svi župljani i hodočasnici u Međugorju pozvani su da u ovom tjednu sve svoje molitvene nakane, osobito Križni put u petak, prikažu Bogu kao zadovoljštinu za uvrede koje mu se psovkom nanose, prenosi medjugorje.hr.

Na Cvjetnicu ili Nedjelju muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac priprave za svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova. U Međugorju liturgija Cvjetnice 29. ožujka započinje na temeljima stare župne crkve u 10.30.

Nakon toga u procesiji se ide u međugorsku župnu crkvu sv. Jakova gdje će se slaviti sv. misa muke Gospodnje. Misna slavlja na hrvatskom jeziku u crkvi su i u 7, 8 te 18 sati. Na svim misama bit će blagoslov grančica. Od 14 sati, kao i svake nedjelje, molit će se krunica na Podbrdu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi