RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dalić: Stanje u RH nedvojbeno utječe i na stanje u BiH, te položaj Hrvata u toj državi

Napisano 27.06.2017. 23:12

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" u utorak je u Zagrebu organizirala "Prstenov poslovni forum Zagreb 2017." s ciljem poticanja unapređenja institucionalnog okvira za izgradnju poslovne konkurentnosti u jugoistočnoj Europi te prevladavanje postojećih prepreka u poslovanju u toj regiji, prvenstveno u poslovanju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Uz predstavnike Udruge Prsten, s Mijom Marićem na čelu, na Forumu su sudjelovali istaknuti hrvatski gospodarstvenici te visoki dužnosnici Hrvatske među kojima i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar uprave Lovro Kuščević, posebni savjetnik za gospodarstvo Predsjednice RH Marko Jurčić, te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, priopćeno je iz Udruge Prsten, prenosi Fena.

Uvodni i pozdravni govor održala je potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva Martina Dalić koja je posebno naglasila kako poduzetnici spajaju i osnažuju činjenicu da su Hrvati iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine jedan narod.

"Nesporno je da uspjeh RH i stanje u RH nedvojbeno utječu i na stanje u BiH te položaj Hrvata u toj državi, gdje nam je cilj da se Hrvati pozicioniraju kao ravnopravan i konstitutivan narod", kazala je.

Govoreći o predstojećim reformama na više razina, Dalić je zaključila kako je "pred nama ogroman i težak zadatak".

"S obzirom na rast izvoza te jačanje industrijske proizvodnje i trgovine ima razloga za optimizam, no ipak nema razloga za samozadovoljstvo", poručila je Dalić te istaknula nužnost nadoknađivanja propuštenih prilika i izgubljenog vremena kako bi se Hrvatska postavila na putanju moderne i prosperitetne države.

"Nećemo zaboraviti naš identitet niti naše vrijednosti, no upravo zbog toga, kao i zbog naše djece, moramo biti usmjereni na budućnost", poručila je u svom obraćanju potpredsjednica Dalić.

Naime, kako navode u Prstenu, Hrvatska je najstrože regulirana zemlja Europske Unije prema pokazatelju koji mjeri stupanj administrativnog opterećenja, regulatornu restriktivnost i utjecaj državnog vlasništva na tržište, a prema OE­CD-ovim podacima, udjel državnog sektora na tržištu veći je samo u pet zemalja, točnije u Kini, Turskoj, Poljskoj, Rusiji i Rumunjskoj.

Na Forumu, stručno viđenje problematike gospodarskih odnosa dao je profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić, istaknuvši kako je Hrvatska mala zemlja, osjetljiva na globalna gibanja i trendove te kako je teško za­misliti razvoj bez supstancijalne uloge države i njezine snažne ekonomske politike.

"Neprijeporna je, ponajprije, snažna orijentacija na izvoz i aktivnu internacionalizaciju na temelju inovacija i invencija u industriji i informacijskom sektoru. U izgradnji nacionalne konkurentnosti mjerilo mora biti svjetsko tržište, a temelji trebaju biti rast produktivnosti i kvalitete procesa te proizvoda i usluga hrvatskih poduzeća", mišljenja je Tipurić.

Napomenuo je kako je izvoz za malu zemlju kao što je Hrvatska, krucijalna točka oko koje se treba okretati cjelokupna ekonomska i industrijska politika s aktivnom ulogom države u stvaranju poticajnog okvira industrijskoga razvoja, nezaobilaznom ulogom izabranih strateških djelatnosti i jednog broja bitnih državnih poduzeća.

U središnjem dijelu Foruma sudionici su raspravljali o problemima s kojima se suočavaju u svojem poslu, trenutačnom stanju i izazovima te posebno o mogućnostima razvoja poslovnih poveznica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Poduzetnik Pavo Zubak, iz AutoZubak Grupe, naglasio je kako Hrvatskoj treba novi ekonomski model koji bi stvorio izvozno orijentirano gospodarstvo zasnovano na novim tehnologijama.

"Poticajno investicijsko okruženje nije moguće bez prilagodbe porezne politike koja mora biti konkurentna susjednim zemljama po poreznim stopama i olakšicama. Uklanjanje brojnih administrativnih prepreka nije pitanje strategije nego nužnost koju, mislim, ne treba dodatno elaborirati", zaključio je Zubak.

"Prstenov poslovni forum Zagreb 2017." održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hvatske Kolinde Grabar-Kitarović, navodi se u priopćenju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi